Kerstmarkt, uit de ogen van de krokettenbakker

19-12-2013

 

 Opbrengst:

€ 2130,-

Vrijdag 13 december was het weer groot feest in De Open Hof. Al weken werd hierover in het dorp gefluisterd. Ook bij de koffieautomaten op het werk, of tijdens het bakje koffie met omroep MAX op de achtergrond, kon er nergens anders over gesproken worden. Zou het echt gaan gebeuren? Zouden er weer overheerlijke kroketten en frikandellen te eten zijn in De Open Hof? Zou de legendarische krokettenbakker wederom zijn opwachting maken? En wat was de vreugde groot toen dat uiteindelijk ook zo bleek te zijn. De stemming werd vervolgens helemaal euforisch toen bleek dat er een heuse kerstmarkt was georganiseerd. De krokettenbakker heeft voor alle bezoekers een waar verslag gemaakt van deze kerstmarkt.

 

{accordionfaq faqid=FAQ2} 

Lees verder

De Commissie ZWO, bestaande uit Peter Kooyman en David Scheele, had dit jaar weer iets fantastisch neergezet. Bij binnenkomst kwam de kerstsfeer je al tegemoet. Je kon bij het eerste kraampje al meteen de mooiste planten kopen. Voor wie dat allemaal net wat teveel van het groene vond, kon zich helemaal uitleven bij de volgende kraam om de kerstsfeer in huis te brengen. Daar werden namelijk kerststukjes verkocht, gemaakt door onze eigen gemeenteleden. Deze kleine pareltjes straalden in alles de kerstsfeer uit en ze gingen dan ook als warme broodjes over de toonbank.

 

Ook voor de thee- en chocoladeliefhebbers was er een kraampje ingeruimd. Uw krokettenbakker kan de smaak van een goed bakkie thee zeker waarderen en keek dan ook zijn ogen uit bij deze kraam. Helaas was er zoveel keus, dat hij treurig genoeg geen keuze kon maken. Maar hij vertrouwt erop dat genoeg mensen deze moeilijke knoop wel hebben kunnen doorhakken.

 

De mensen die alleen voor de kroketten kwamen, wisten niet wat ze meemaakten. Dit was nog niet alles wat er in de hal te doen was! Er was nog een mysterieus kraampje met wijn, jam en wandelroutes. Een werkelijke topattractie. En natuurlijk was er tot slot nog de keuken. En ja, hier kwamen de mensen toch wel voor. Helaas hoorden de bezoekers daar dat de krokettenbakker nog niet was begonnen. Tot die tijd namen de aanwezigen maar een lekker broodje of de door Gonda van Herk zelfgemaakte soep. Dit viel zo in de smaak dat de kroketten wel weer even werden vergeten. Toch werd er maar snel op zoek gegaan naar de krokettenbakker, want de mensen konden natuurlijk niet veel langer blijven wachten.

 

Om bij de krokettenbakker te komen moest er eerst door een groep jongeren geworsteld worden. Zij hadden op club vetbollen gemaakt voor de vogels en waren vastberaden (zeer vastberaden) die aan elke arme voorbijganger te slijten. Wanneer deze ‘’hindernis’’ was overwonnen, bleek het nog geen uitgemaakte zaak waar de krokettenbakker te vinden was. Was hij lekker aan het knutselen, sjoelen of grabbelen (de meest aannemelijk optie) in kamer 1, was hij een mooi sieraad of een kil schilderij met kale bomen, raven en grafstenen aan het maken in kamer 2, was hij de mooiste wandelroutes van Europa aan het zoeken tussen de literaire juweeltjes in kamer 3 (helaas had iemand deze al meegenomen), of was hij in het heilige der heiligen waar de frituurpan stond (en cupcakes werden gebakken) in kamer 4? Hij bleek in de laatste kamer te zijn en ging natuurlijk meteen aan de slag toen hem dat gevraagd werd. Ondertussen bleef hij natuurlijk aandachtig toeschouwer van de cupcake en kerststolcursus van Gerrit Rijkens en Eva van der Kruk, wat ook erg gezellig was.

 

En toen gebeurde dat waar alle bezoekers natuurlijk voor waren gekomen: de kroketten waren bereid en konden verkocht worden. Zelfs de organisatie had er niet op gerekend dat de krokettenbakker zoveel faam zou hebben dat hier zoveel mensen op af zouden komen. Het resultaat was dat er nieuwe kroketten bijgekocht moesten worden, omdat iedereen in deze kersttijd natuurlijk een stukje magie verdient. Zo kon uiteindelijk iedereen spreken van een fantastische dag.

 

En dat bleek nog niet eens alles te zijn. Nee, de hele kerstmarkt stond eigenlijk helemaal niet in het teken van de krokettenbakker. De hele markt was georganiseerd ten behoeve van ASAPE, het landbouwproject in Kameroen. De gehele opbrengst van € 2130,- van de kroketten (en van alle andere stands) zou dus naar een goed doel gaan. Het meemaken en weggeven van zoveel rijkdom maakte de kerstmarkt helemaal tot een succes. Zelfs de krokettenbakker realiseerde zich dat dit resultaat zijn talent ver te boven ging. Met dit in gedachte wil hij de organisatie en alle vrijwilligers van harte bedanken voor deze fantastische dag. Bedankt!

end FAQ

Lars van IJzendoorn

 

Klik op de titels hieronder om de mooie foto’s van de Kerstmarkt te zien!

 {accordionfaq faqid=FAQ1} 

 

Prachtige kerststukjes te koop

kerstmarkt 01

Gezellig creatief aan de slag

kerstmarkt 03

Met z’n allen zoeken naar dat ene literaire juweeltje

kerstmarkt 07

De jeugd bakte heerlijke cupcakes

kerstmarkt 09

Liefhebbers van thee en chocola konden hun geluk niet op

Thee en chocola kerstmarkt

Rembrandt, Picasso, of gewoon lekker kliederen

Schilderen kerstmarkt klein formaat

Om te passeren moesten er eerst vetbollen worden gekocht

Vetbollen vogels kerstmarkt

end FAQ