Laatste nieuws

Smakelijk Preken

Het blijkt een goede combinatie te zijn: voedsel voor de geest en voedsel voor de maag.

Daarom organiseren we woensdag 26 oktober weer een Smakelijk Preken bijeenkomst om na te denken over de dienst van 6 november onder leiding van ds. Antoinette van Der Wel.

U bent van harte welkom bij deze activiteit, waarbij we gezamenlijk een kerkdienst voorbereiden.

We beginnen om 18.00 uur met het lezen van de betreffende bijbel tekst(en), waarna we een eenvoudige maaltijd gebruiken. Na het eten bespreken we tot 20.00 uur de tekst, eventuele vragen die bij ons opkomen en zoeken we toepasselijke liederen voor in de dienst.

De predikant kan met onze inbreng de dienst dan later verder vormgeven.

De tafel is vol met maximaal 10 personen dus graag van te voren opgeven bij Jacqueline Meijer,

e-mail meijer.jacqueline@gmail.com

Consuminderen: 11 oktober a.s. 20.00 uur in De Open Hof

Duurzaamheid is een thema dat ook in kerken niet onbesproken blijft. In onze zoektocht naar mogelijkheden laten we ons graag informeren.

 

Hiervoor komt op dinsdagavond 11 oktober Paul Schenderling in samenwerking met De Ark en De Open Hof een lezing houden over consuminderen.

Paul is al jaren intensief bezig met het thema christen-zijn en levensstijl. Hij is econoom en adviseert overheden over sociale en ecologische vraagstukken. Daarbij geeft hij lezingen over de vreugde van genoeg.

In zijn lezingen bespreekt hij aan de hand van kleine en grote verhalen wat er nodig is om rechtvaardig te handelen binnen onze economie. Hij legt op een heldere en eenvoudige manier uit hoe onze huidige economie in elkaar zit. Vervolgens geeft hij concrete en praktische adviezen hoe we eerlijker en duurzamer kunnen leven en hoe we elkaar daarbij kunnen helpen.

Tijdens de lezing is er ruimte voor interactie en het stellen van vragen.

Iedereen is van harte welkom op deze avond die om 20.00 begint en tot ongeveer 21.30 duurt en plaatsvindt in kerkgebouw De Open Hof aan de Schildmanstraat 72A in Hendrik Ido Ambacht.

 

Aan tafel!

Voor ieder van ons een plaats aan de tafel. Dit lied 388 is me in de afgelopen periode dierbaar geworden. Omdat het iets laat zien van Gods gastvrijheid, van een tafel met plaats voor wie er ook maar aan wil schuiven. We maakten een mooie start met het nieuwe seizoen. Wat was het heerlijk, met ruim 60 mensen aan die lange tafel te zitten. Het leek wel op het beeld dat Jesaja ons schetst, over al die mensen die samen komen rondom de maaltijd. Ik werd er heel erg blij van. Wat goed om op deze wijze te delen in elkaars verhalen en elkaars leven. Dank aan alle lieve vrijwilligers die deze dag mogelijk maakten!

Met een kleinere groep hadden we een gesprek over de maaltijd in de bijbel. Daarbij kon natuurlijk het vieren van de gedachtenismaaltijd niet uitblijven. Dat bleek niet voor iedereen een feestelijke aangelegenheid te zijn. De oude woorden zijn dan misschien heel vertrouwd, maar schuren ook. Ik hoop van harte dat een ieder zich uitgenodigd voelt om aan te schuiven bij die maaltijd.

Zoals onze zoon als kleine jongen eenvoudig de kern wist te raken bij ons gesprek thuis over de tafelviering. Hij keek me wat bedachtzaam aan en meldde dat hij het wel begreep. Het is net zo iets als wanneer mensen bij ons komen eten. Dat vind ik heel gezellig. In de kerk eten we samen, omdat we bij elkaar en bij God horen, voegde hij er nog aan toe. Ik dacht, jij kunt meevieren, want je begrijpt precies waar het over gaat, de viering van de tafel is de viering van de gemeenschap met God en met elkaar. We worden door de Eeuwige zelf aan tafel uitgenodigd. Daarom is het een vreugdevol gebeuren, als een soort voorproeverij van Gods koninkrijk, waar alle mensen een plaats aan de tafel krijgen. Ik hoop het in het komend seizoen zo met elkaar te vieren: in dankbare vreugde dat we bij elkaar en bij God horen.

Ds. Antoinette van der Wel (dsavdwel@deopenhof-hia.nl en telefoon 06-10812631)

Kerst in stappen: 10 december a.s.

Voor Ambachters is deze activiteit een begrip. Op 10 december kan er weer gewandeld worden door het dorp en ontmoeten we de hoofdrolspelers uit het kerstverhaal. Dit kerst in stappen wordt door verschillende kerken in Hendrik-Ido-Ambacht georganiseerd en brengt veel mensen op de been. Uiteraard vraagt dit ook een hele organisatie. We zoeken nog vrijwilligers voor allerlei klussen en klusjes op deze dag en in de voorbereiding. Zin om mee te helpen?

Op maandag 26 september houden we om 20.00 uur een informatie avond in het Hervormd Jeugdcentrum voor iedereen die (misschien) vrijwilliger wil zijn. Opgeven kan bij kerstinstappen@outlook.com of bij Jantine van Rijckevorsel (jantines99@gmail.com).

Op startzondag zijn er folders met informatie.

 

Ds. Antoinette van der Wel (dsavdwel@deopenhof-hia.nl en telefoon 06-10 81 26 31)

Loslaten is vertrouwen

‘… loslaten is dus vertrouwen dat God ons niet loslaat. Het begint met beseffen dat wij geen controle over ons leven hebben.’

Hebreeën 13: 5

Een vakantiefoto uit 1993, genomen aan de kust van Bretagne. De kinderen en ik kijken uit over de zee, de zee die, zo las ik laatst, ‘wel groot genoeg lijkt om alles te bevatten wat iedereen ooit zou kunnen voelen.’ De foto verraadt in welke fase de kinderen hier zijn en typeert ook wel hun persoonlijkheid als ik erover nadenk. De oudste is een echte oudste, een doorzetter die op eigen benen staat, maar wel in de buurt blijft. De middelste houdt van geborgenheid en is sterk genoeg om mijn hand te willen vasthouden én zijn kuifje dat met gel in model was gebracht:) De jongste, een jaar of drie op de foto, is heel dichtbij. Ze genoot van alle aandacht in het gezin, maar liet van zich horen als ze het welletjes vond.

Drie prachtige mensen die ons werden toevertrouwd. Drie mensen die respectvol, ieder op hun eigen manier, omgaan met het grootste geschenk dat zij ooit kregen: het leven. Drie mensen om los te laten, in het vertrouwen dat God ons niet loslaat.

Tineke Vroegindeweij

Archief nieuws De Open Hof