60 jaar getrouwd

18-03-14

 

Trouwringen

Enige tijd geleden kwam de commissie pastoraat met de suggestie om in de kerkbode aandacht te schenken aan huwelijksjubilea. Een flink aantal gemeenteleden heeft onlangs zo’n jubileum gevierd of gaat dat in de nabije toekomst doen. Het is onmogelijk om aan al die jubilea aandacht te schenken, maar als je 60 jaar in het huwelijk verbonden bent, dan verdient dat toch wel enige aandacht in de kerkbode. En Arie en Corrie Stam waren op 8 februari 60 jaar getrouwd.

 

Hoewel het echtpaar Stam helemaal niet van al te veel aandacht houdt, vonden ze het wel leuk om met de burgemeester op de foto in de krant te staan. Vorig jaar stonden ze ook al in de krant, maar dat was om een minder leuke reden. Arie reed met zijn auto bij de buren binnen en dat haalde natuurlijk de pers. Helaas ontvingen ze na het bezoek van de burgemeester het bericht dat alle foto’s mislukt waren. Arie heeft intussen z’n rijbewijs opnieuw gehaald; één foutje in het theoretisch gedeelte, en hij en Corrie stappen weer in de auto.

Ik vond het leuk om het echtpaar Stam te bezoeken voor een interview. Begin jaren zestig, toen ik vanuit Brabant in Hendrik-Ido-Ambacht kwam wonen, werd ik lid van jongelingsvereniging Samuel A, en Arie was toen één van de leiders. Arie is trouwens altijd heel actief geweest in de kerk. Behalve in het jeugdwerk heeft Arie ook in de kerkenraad gezeten en is hij contactpersoon geweest om eens een paar van zijn activiteiten te noemen. Onder andere hiervoor heeft Arie destijds een lintje gekregen. Corrie was onder meer actief in de evangelisatie.

Na hun huwelijk hebben Arie en Corrie een tijd ingewoond bij een Duitse dame. In 1959 kwamen ze in de gelegenheid een huis te kopen in de Brederodehof. Ze zijn er nooit meer weggegaan. Dankzij twee trapliften en enkele aanpassingen in badkamer en toilet kunnen zij zich in hun woning uitstekend redden. En de invalidenkaart van Corrie garandeert een parkeerplaats voor het huis.

Arie en Corrie hebben geen kinderen. Dat is enerzijds wel een gemis in hun leven geweest, anderzijds hebben ze dat ruimschoots kunnen compenseren met hun werk onder de jeugd. Het kwam regelmatig voor dat hun huiskamer vol zat met jonge mensen die Sinterklaas vierden of voor een andere gelegenheid. En ze hebben een grote familie met veel neven en nichten. Op 8 februari vierden ze hun zestigjarig huwelijksjubileum in de Theetuin in Rijsoord met 53 gasten. Een zwager heeft daarvan een prachtig fotoboek gemaakt. Op de foto’s is te zien hoe de talrijke familieleden zich vermaken met bowlen en daarna genoten van een heerlijk diner. Niet alleen familieleden waren uitgenodigd, maar ook mensen uit De Open Hof die het echtpaar Stam geholpen hebben na het auto-ongeluk. Ze denken nog altijd met dankbaarheid terug aan de steun die ze toen vanuit de gemeente hebben ontvangen.

We wensen Arie en Corrie Stam samen nog vele gezonde jaren toe!

Chris Meijer e-mail: cjmeijer@gmail.com 

FamStam