Aan tafel…

Het nieuwe jaarthema van de PKN is ‘Aan tafel’, een thema waar ik blij van word. Aan tafel komt het hele leven voorbij, worden verhalen gedeeld, wordt gelachen, gehuild, gedebatteerd en soms vol overgave geruzied. Hoewel uit onderzoek blijkt dat steeds minder mensen met elkaar aan tafel eten, hecht ik er zeer aan om ten minste een keer per dag mijn huisgenoten aan tafel te treffen. Het is niet alleen het moment om de dag door te nemen, maar vooral ook om elkaar weer even in de ogen te zien. Op vakantie in Toscane genoten we van het heerlijke eten in de zon, van de aandacht die werd besteed aan het, met enkele ingrediënten, op tafel zetten van een heerlijk bord eten. Het nodigt me uit nieuwe recepten te gaan proberen.

Prachtig vind ik de vele bijbelverhalen waarin samen wordt gegeten. Haastig bij de uittocht uit Egypte, in bijzonder gezelschap in de evangeliën. Altijd weer blijkt het delen van de maaltijd een moment van bezinning en ontmoeting. Wat wordt gegeten, lijkt niet zo vreselijk belangrijk te zijn, tenzij de profeten beschrijven hoe het eraan toegaat als de Eeuwige zijn mensen bijeenbrengt. Dan vloeit de wijn rijkelijk en wordt het lekkerste eten aangedragen.

Aan tafel wordt het leven gedeeld, worden we aan elkaar toevertrouwd, krijgen we zicht op hoe het leven is bedoeld. Daar waar iedereen mag aanschuiven, een plekje aan de  tafel krijgt, wordt iets zichtbaar van Gods koninkrijk. Waar we brood en wijn met elkaar delen, nemen we een voorproefje op dat rijk. We worden uitgenodigd, we zijn welkom, er is een plaats voor ons gereserveerd. Zo samen vieren, zo samen tafelen, zo welkom zijn, daar wordt een mens gelukkig van. Aan tafel…

Ds. Antoinette van der Wel (dsavdwel@deopenhof-hia.nl telefoon 06-10 81 26 31)