Actie kerkbalans: kerkbalans voor dummies

04-01-2014

 

De actie Kerkbalans, wat was dat ook alweer?

 

  kerkbalans header 1

 

Even uw geheugen opfrissen.

De Actie Kerkbalans is de grootste geldinzamelingsactie van Nederland. Elk jaar in januari gaan meer dan een half miljoen vrijwilligers op pad om bij hun medekerkleden een financiële bijdrage op te halen. In onze gemeente zijn hiervoor 50 vrijwilligers actief.

 

Wie doen er mee?

De Actie Kerkbalans wordt al sinds 1973 georganiseerd. Vijf kerken doen er mee: de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland, de Protestantse Kerk in Nederland, de Oudkatholieke Kerk in Nederland, de Algemene Doopsgezinde Sociëteit en de Remonstrantse Broederschap.

 

Waar gaat het geld naar toe?

Geeft u aan Kerkbalans? Dan komt uw geld terecht bij de plaatselijke kerk. Die gebruikt het bijvoorbeeld om het onderhoud van het gebouw te bekostigen, en de energierekening en personeelskosten te betalen. Dankzij uw gift blijven de kerkdeuren open. Maar ook allerlei sociaal-maatschappelijke projecten en evenementen van de kerk zijn daardoor mogelijk. Zo blijft het christelijk geloof levend en wordt het doorgeven, in de kerk en naar de mensen daarbuiten.

 

Waarom is de actie nodig?

Met de actie Kerkbalans wordt ieder jaar enkele honderden miljoenen euro’s voor de kerken bijeen gebracht. Dat lijkt veel geld. Maar de kerken hebben het hard nodig. De kerk telt nog steeds miljoenen leden en de kosten blijven stijgen. Bovendien ontvangen kerken in Nederland geen overheidssubsidie. De kerk “leeft” dus van deze giften en bijdragen van haar leden. Voor onze gemeente is dit jaar 2014 de begroting vastgesteld op € 206.050,-.

 

Is uw gift aftrekbaar?

Uw bijdrage aan Kerkbalans komt in aanmerking voor belastingaftrek. Als u meer dan 1% van uw verzamelinkomen en tevens meer dan € 60,00 aan giften per jaar uitgeeft is het meerdere tot maximaal 10% van het verzamelinkomen aftrekbaar.

 

Wanneer wordt de actie Kerkbalans gehouden?

In de week van 13 – 18 januari 2014 worden de enveloppen aangeboden.

In de week van 20 – 25 januari 2014 wordt uw antwoord bij u opgehaald of kunt u uw antwoord in de hal van de kerk inleveren.

 

Namens het College van Kerkrentmeesters,

Jan van Es, administrateur VVB,

telefoon: 681 37 63