Advent

Nu de bomen steeds kaler worden en de laatste novemberdagen voorbijglijden komt het kerstfeest al in zicht. Ik herinner me nog zo goed hoe we vorig jaar de eerste voorbereidingen troffen en toen toch niet gewoon in de kerk konden zijn. Het maakte weliswaar aardig wat creativiteit los, maar wat vond ik het jammer dat we weer geen kerstfeest konden vieren in de kerk. Dit jaar ben ik weer vol goede moed. De dames zijn al druk in de weer met schikkingen en ik verheug me op de adventszondagen nu op het leesrooster aandacht is voor de vrouwen die in Jezus’ geslachtsregister staan.  (Bathseba, Rahab, Tamar en Ruth). Prachtige verhalen over dwarse en eigenzinnige vrouwen, daar houd ik wel van! Ik waardeer het altijd zo dat in de bijbel de mensen die een hoofdrol spelen zo ongelofelijk echt zijn. Ze zijn nooit volmaakt en dat maakt ze voor ons herkenbaar. De eerste vrouw die aan de orde komt is Bathseba, de vrouw van Uria, waar David mee aan de haal gaat. Ik vind het bijzonder dat de alom geprezen koning David er in dit verhaal helemaal niet zo goed afkomt. En toch is Bathseba één van Jezus voormoeders.

In de bijbel ontmoeten we mensen die met vallen en opstaan gestalte proberen te geven aan hun geloof. Die soms op indrukwekkende en dappere  wijze hun spoor trekken, maar soms ook maar wat om rommelen en tobben.

In de ruim 2000 jaar kerkgeschiedenis is het niet anders, tot op de dag van vandaag. Maar toch, wat een troost dat de Eeuwige bereid is met zulke gewone mensen in zee te gaan, dat ook wij met vallen en opstaan ons spoor mogen trekken. Zo leven we toe naar het kerstfeest, zien we uit naar het licht dat in de wereld komt.

 

Ds. Antoinette van der Wel (dsavdwel@deopenhof-hia.nl en telefoon 06-10812631)