Al een beetje Kerst….

Zaterdag 10 december was het hele dorp in rep en roer vanwege Kerst in Stappen. Wat een ervaring om met zoveel verschillende kerken en met zoveel vrijwilligers dit evenement vorm te geven. Ik was zeer onder de indruk van de professionaliteit en de inzet van de vele vrijwilligers.

Een paar dagen later vierden we in De Open Hof kerstfeest met de senioren uit de gemeente. Wat een feest was het. Iedere aanwezige kreeg een ‘goodybag’ mee, ook liefdevol gevuld door vrijwilligers.

Wat is het toch bijzonder dat zoveel mensen bereid zijn een stukje tijd, aandacht en liefde te geven voor de kerk. Is dat misschien de ware kerstgedachte? Dat mensen bereid zijn hun tijd en zorg te geven aan een ander. Zorgzaam en liefdevol te zijn, gewoon omdat het bij je past.

Wat fijn dat we deze kerst weer gewoon in de kerk mogen zijn, na twee coronajaren. Maar ook dit jaar is het niet zorgeloos. De oorlog in Oekraïne, mensen op de vlucht, mensen in de kou, een realiteit die ons soms naar de keel vliegt. Het kerstevangelie is dan opeens weer razend actueel. Het verhaal van een kind geboren in een uithoek van een machtig rijk, waar een machtige keizer zijn mensen wil tellen. En toch…, van dit kind wordt beweerd dat het Gods aangezicht onder ons is, dat de Eeuwige zo in ons midden wil zijn. Kwetsbaar, weerloos en juist daardoor zo veelzeggend.

Als we dit jaar weer kerst gaan vieren, doen we dat met open ogen voor de wereld om ons heen. We zien waar de nacht lijkt te heersen en waar mensen het onderspit delven. Tegelijkertijd kunnen we het niet laten om koppig een lichtje te ontsteken, om dwars tegen alles in de engelenzang stem te geven, om telkens weer te blijven vertrouwen dat het Christuskind deze wereld vrede, vreugde en licht heeft gebracht. Daarom vieren we vol overgave het kerstfeest, als daad van verzet tegen de nacht en als daad van vertrouwen. Zo delen we ‘goodybags’ uit in deze wereld. Dank voor al die lieve mensen die dat op hun eigen wijze doen. Rest mij nog u gezegende kerstdagen toe te wensen en een vredevol 2023.

Ds. Antoinette van der Wel (dsavdwel@deopenhof-hia.nl en telefoon 06-10 81 26 31)