De classis in het nieuws

09-02-14

 

logo pkn zwart 2010

Criminaliteit, straf en illegaliteit
Wat is de taak (ethiek) van de kerk daarbij?

Daarover spreekt de classis op donderdag 27 februari in het bijgebouw Obadja van de Singelkerk, Schepenstraat 4 te Ridderkerk.

Onze gast deze avond is ds. Jan Eerbeek. Hij is meer dan dertig jaar werkzaam geweest onder gedetineerden, eerst als gevangenispredikant en later als hoofdpredikant bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Ook was hij vele jaren voorzitter van Exodus Nederland. Tijdens zijn werk als gevangenispredikant in Scheveningen (toen de zwaarste gevangenis van Nederland), startte hij in 1981 samen met collega’s uit het gevangeniswezen en vrijwilligers, in een kelder onder een flatgebouw in Den Haag een Open Huis voor ex-gedetineerden. Dat was het begin van de Stichting Exodus, die in ruim dertig jaar is uitgegroeid tot een landelijke organisatie met elf huizen waar jaarlijks 450 (ex-)gedetineerden met succes worden begeleid bij hun reïntegratie in de samenleving. Beroepskrachten en zo’n 1800 vrijwilligers zetten zich daarvoor in.

In 2013 publiceerde Jan Eerbeek het boek ‘Gaan in het licht van de hoop’. Dit boek is na afloop van de vergadering te koop voor € 17,95. Hij geeft veel praktijkverhalen over ontmoetingen met mensen binnen en buiten de gevangenis. Hij beschrijft de verdieping van zijn eigen geloof en wat in het christelijk geloof voor hem kernpunten zijn. Verder geeft hij pastorale tips om mensen die vastlopen weer bij de hoop te betrekken. Hij trekt lijnen door naar de samenleving, de kerk en de politiek. Kortom: het is een boek waarin het christelijk geloof in zijn betekenis wordt beschreven voor het heel persoonlijke en voor het breed maatschappelijke. Naar aanleiding van zijn lezing kunnen tal van vragen rond criminaliteit, slachtoffers en daders, maar ook de betekenis van de kerk en de kwaliteit van onze samenleving ter sprake komen.

 

De vergadering is openbaar, begint om 19.30 uur en is om 22.00 uur afgelopen. U bent allen van harte uitgenodigd om mee te praten over actuele vragen rond criminaliteit, straf en illegaliteit en evenals over de taak (de ethiek) van de kerk. Voor de pauze maken we eerst nog kennis met onze gastgemeente, met twee nieuwe predikanten in de classis en met onze nieuwe afgevaardigde naar de synode.

 

Namens de classis,

Riet Smid, telefoon 681 35 39,

e-mail scriba@classisdordrecht.nl