Berichten vanuit de kerkenraad – 20 januari

07-02-14

 

Hier volgt een kort verslag van de gehouden kerkenraadsvergadering op 20 januari.Kerkenraadsvergadering

 

Censura Morum
Omdat door alle gebeurtenissen in de afgelopen jaren dit agendapunt minder goed mogelijk is geweest, wordt er met ingang van dit jaar weer gestart met het houden van een Censura Morum. Alle kerkenraadsleden spreken, ieder op zijn of haar beurt, hun respect en waardering uit betreffende de vervulling van hun ambt en verklaren met blijdschap en dankbaarheid, dat er geen reden is voor onderling vermaan.

 

Bezinning
De kerkenraad gaat in groepjes uiteen om aan de hand van zes gespreksvragen met elkaar 25 minuten in gesprek te gaan over Hebreeën 11:1-16, ‘Voorbeeldig geloof’. Daarna volgt nog een gedachtewisseling in de plenaire vergadering over de uitkomsten van deze groepsberaden.

 

Jaarplan 2013/2014
Aan de hand van het vastgestelde vijfjarenbeleidsplan 2013-2017 voor onze gehele kerkelijke organisatie is een jaarplan voor het seizoen 2013-2014 voor de kerkenraad opgesteld. Dit jaarplan wordt goedgekeurd en afgesproken wordt, dat dit plan tot en met juli 2014 in elke vergadering aan de orde zal komen, om de voortgang te bespreken en te bewaken.

 

{accordionfaq faqid=FAQ99 }

Lees verder!

Paasproject
De kerkenraad neemt kennis van een door ds. Piet van Veldhuizen vormgegeven activiteitenprogramma voor de veertigdagentijd aan de hand van de Chassidische Vertellingen. Dit programma zou zowel in de wekelijkse vespers als in de zondagse erediensten plaats moeten krijgen en hij zou dat graag tezamen met De Open Hof in uitvoering willen nemen. De kerkenraad is hierover zeer enthousiast en stemt in met de voorgestelde deelname, alhoewel er nog wel vragen moeten worden opgelost. Hoe past dit paasproject in het programma voor de kindernevendienst (zij volgen ‘Kind op Zondag’) en kunnen de drie gastpredikanten in deze zes weken zich ook aan dit programma houden?

 

Taakverdeling predikanten
De kerkenraad bespreekt een eerste opzet van de taakverdeling tussen de (binnenkort) drie pastores in onze gemeente: ds. Marianne Moerland (60%), ds. Mariska Kloppenburg (50%) en ds. Cor Versteeg (circa één dag per week). In de volgende vergadering zal een uitgewerkt voorstel worden besproken. Ook wordt gesproken over de bemensing van een begeleidingsgroepje voor ds. Kloppenburg, dat haar wegwijs kan maken in de gemeente en onder andere kan zorgen voor een introductie bij de tussengeneratie.

 

Diversiteit van de eredienst
Gesproken wordt over een e-mail van een gemeentelid met suggesties, die ten goede zouden kunnen komen aan de diversiteit van de eredienst. Deze suggesties hebben onder andere betrekking op het uitnodigen van koren en het wat ‘vrijmoediger’ maken van de eredienst. Besloten wordt dit voorstel voor advies voor te leggen aan de commissie Eredienst. De scriba zal betrokkene informeren over het behandeltraject.

 

Mededelingen moderamen
• Het moderamen stelt voor om in de kerkordelijk verplichte aanwezigheid van een algemeen adjunct in het moderamen (in de vacature van mevrouw Jozien Romein) te voorzien door de tijdelijke benoeming van mevrouw Riet Smid. De kerkenraad is haar hier dankbaar voor en stemt hier dan ook van harte mee in.
• De kerkenraad stemt in met het door het College van Kerkrentmeesters gedane voorstel tot investering van € 10.000,- in het Oikokrediet Nederland Fonds, opgericht als voortvloeisel uit een initiatief van de Wereldraad van Kerken, dat heel arme mensen een klein krediet verstrekt om zichzelf uit hun armoede omhoog te werken.
• De predikanten en de preekvoorziener zullen gaan werken aan de invulling van het preekrooster voor het jaar 2015.

 

Mededelingen colleges en commissies
De najaarsactie van de diaconie heeft € 3.000,- opgeleverd, iets minder dan de opbrengst van het jaar ervoor. Voorts wordt gekeken naar hoe kan worden omgegaan met de naderende bezuinigingen door de burgerlijke gemeente, die de inwoners hard zouden kunnen raken. Hierover wordt ook overleg gevoerd met het Interkerkelijk Diaconaal Beraad.
Het College van Kerkrentmeesters deelt een ledenstatistiek uit over de laatste twaalf jaren, die een teleurstellende teruggang in ledentallen laat zien: van 1456 in januari 2003 naar 1097 in januari 2014. De opbrengst van de vaste vrijwillige bijdragen over 2013 is iets hoger uitgevallen dan in 2012. Besloten wordt dat op onze kerkelijke website ook de begrotingen en jaarrekeningen van kerk en diaconie, inclusief ZWO zullen worden vermeld.
De commissie Pastoraat werkt aan de voorbereidingen van het groothuisbezoek. Het thema zal dit jaar zijn: ‘Geloven met hart en ziel’.

end FAQ

 

Gerard Kloosterman,

voorzitter kerkenraad, telefoon 682 22 32