In gesprek met: ds. Mariska Kloppenburg

06-02-14 

 

Daags na haar intrede had ik een afspraak met Mariska Kloppenburg, onze nieuwe predikant. Ik wilde haar graag interviewen voor de kerkbode om de gemeente op die manier wat nader kennis met haar te laten maken. Ons gesprek vond plaats in de kamer die zij deelt met Marianne Moerland. Op tafel stond een lief bloemetje dat Mariska en Marianne ‘s morgens hadden ontvangen. Op het kaartje stond: ‘voor een fijne start samen’.

 

Mijn eerste vraag was hoe zij de dienst ,waarin zij bevestigd werd, had ervaren. Mariska had die als zeer positief ervaren, een warm bad. Aanvankelijk was zij nog wel gespannen, maar toen de inzegening had plaatsgevonden, een emotioneel moment, viel de spanning weg en kon zij de dienst meer ontspannen vervolgen.

kerk 015
Vervolgens kwam ter sprake waarom zij theologie was gaan studeren. Al op jonge leeftijd wilde zij iets met haar geloof doen en een bezoek aan Taizé versterkte dat verlangen. Maar haar famile adviseerde haar een ‘echt’ vak te kiezen, en na haar opleiding gymnasium bèta ging ze scheikunde studeren om uiteindelijk biochemicus te worden. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon, en al tijdens haar studie scheikunde begon ze zich op de studie theologie te oriënteren. Op het gymnasium had ze wel Latijn gehad, maar geen Grieks, en dus vervolgde ze haar studie met een spannende combinatie van Grieks en scheikunde.

Ze werd docent scheikunde, maar na de geboorte van haar tweede kind stopte zij daar mee. Haar man had als tandarts een volle dagtaak en voor de rust in het gezin vond zij het beter met het docentschap te stoppen. Het gezin Kloppenburg verhuisde naar Alphen a/d Rijn en daar was Mariska erg actief in het kerkenwerk. Zij was onder andere scriba en ging voor in vesperdiensten. Bovendien werkte ze als ambtenaar van de burgerlijke stand.

Toen de kinderen, een zoon en twee dochters, wat groter werden, begon zij aan de masteropleiding theologie in Utrecht, die zijn in vijf jaar afrondde. Ze had wel enkele malen naar een predikantsplaats gesolliciteerd, maar toen de vacature van poolpredikant op haar weg kwam, koos zij daarvoor. Een betrekking als poolpredikant is een moderne, flexibele variant van het predikantschap die de gemeente en de predikant wat meer vrijheid geeft.

 

Mariska gaat zich vooral op de tussengeneratie en het jongerenwerk richten en zal lid worden van de Commissie Eredienst. In Alphen a/d Rijn organiseert zij zogenaamde Spiritins. Op zondagmiddag komt een groep leeftijdgenoten, met hun kinderen, samen in de woonkamer van huize Kloppenburg. Na een gezamenlijke maaltijd komt een onderwerp ter sprake dat soms op ludieke wijze wordt behandeld. Bij het onderwerp ‘Wat is heilig voor jou?’ knipten de deelnemers artikelen en foto’s uit tijdschriften en kranten om duidelijk te maken wat voor hen heilig was. In de adventtijd was het onderwerp ‘Wat verwacht je?’. Op een tafelgroot tekenvel maakten de deelnemers een tekening waar anderen weer dingen aan konden toevoegen en natuurlijk werd besproken waarom men die tekening gemaakt had. En de kinderen maakten een adventskalender.

ds m kloppenburgMijn volgende vraag ging over het onderwerp  ‘creatief’. Het voorafgaande maakte mijn vraag of Mariska zelf ook creatief is overbodig. De Commissie Eredienst kan met belangstelling Mariska’s creatieve inbreng tegemoet zien! Wat denkt u van een gespreksgroep ‘In de BAN’ dus eigenlijk ‘In de Bijbel lezen Anno Nu’?

Mariska Kloppenburg is op maandag en vrijdag in de kerk aanwezig en zal ook ook regelmatig ’s avonds in Hendrik-Ido-Ambacht te vinden zijn om bezoekwerk te doen. Op dinsdag werkt zij thuis. U kunt contact met haar opnemen via telefoonnummer 06-22127000 op maandag en op vrijdag en in dringende gevallen ook op andere dagen. Mariska houdt ook haar e-mail nauwlettend in de gaten dus kunt u haar te allen tijde e-mailen: mskloppenburg@gmail.com. Deze informatie kunt u ook altijd terugvinden door onder het menu ‘contact’ op ‘overige contactgegvens te klikken’.

’s Avonds had ze al haar eerste moderamenvergadering en een afspraak om de dienst van 9 februari voor te bereiden, dus werd het hoog tijd een punt achter dit boeiende gesprek te zetten.

Chris Meijer,
E-mail: cjmeijer50@gmail.com 

Lees ook:

Wij zijn weer compleet!