Deelkast

Laat iedereen doen wat hij in zijn hart heeft besloten, zonder tegenzin of dwang, want God houdt van mensen die met vreugde geven.’

2 Korintiërs 9: 7

Tijdens de pinksterdagen kwamen we terecht in het prachtige historische vestingstadje Ravenstein (nabij Oss). Genietend van een heerlijke lunch in de Marktstraat was er weinig verbeeldingskracht nodig je eeuwen terug te wanen. We ‘hoorden’ de ‘hoefslagen kletteren op de kasseien van slingerende straatjes’, zoals in een muurgedicht te lezen viel.

Maar behalve deze mooie woorden en historische bezienswaardigheden, stuitten we ook al slenterend op een Deelkast, een soort mini-voedselbankje waar je geen lid van hoeft te zijn: ‘Neem of ruil wat je nodig hebt en deel wat je kunt missen’. Naast elkaar helpen is het voorkomen van voedselverspilling een doel van een Deelkastje dat je steeds vaker ziet terugkomen in het straatbeeld, zoals de boekenkastjes die mensen in hun voortuin hebben staan.

Vanzelfsprekend deed het ons denken aan onze kast voor de Voedselbank en leek het mij een mooie aanleiding deze hiermee weer eens onder de aandacht te brengen.

Tineke Vroegindeweij