Ds. Goyek spreekt over de problemen in Noord-Kameroen

10-12-14

Op vrijdag 31 oktober was ds. Goyek uit (Noord) Kameroen als gastspreker aanwezig in De Open Hof kerk in Hendrik Ido Ambacht. In augustus kregen wij van Kerk in Actie de gelegenheid ds. Goyek uit te nodigen. Ds. Goyek is voorzitter van de synode van de Lutherse Broederkerk in Kameroen (EFLC). Meer over de Lutherse Broederkerk onder in dit artikel. Kerk in Actie steunt het voedselzekerheid programma voor Noord-Kameroen van deze kerk (ASAPE) al meerdere jaren. De broer van ds. Robert Goyek is Oumar Daga directeur van Asape. Dhr. Oumar Daga was in 2011 in onze kerk. Het leek ons een goede mogelijkheid om belangstellenden op een directe en persoonlijke wijze te informeren over de meest recente ontwikkelingen in Noord-Kameroen in zijn algemeen en specifiek over Asape.

 

In samenwerking met de hervormde gemeente van Zwijndrecht hadden we ds. Goyek één dag op bezoek. We hebben voor hem een programma verzorgd met onder andere bezoek aan het Develstein college, de Grote Kerk in Dordrecht en een aantal agrarische bedrijven. ‘s Avonds was er een gezamenlijke maaltijd met de begeleiders en jeugdige kerkleden. De maaltijd was keurig en smakelijk verzorgd door Teus en zijn vrouw in De Open Hof.

Tijdens een eerder bezoek in 2013 in Nederland had ik een ontmoeting met ds. Goyek. Ds. Goyek vertelde toen dat zij in een groot gebied in Noord-Kameroen als christelijke minderheid met veel moslims er in slagen om vredig samen te leven. In het afgelopen jaar zijn er belangrijke ontwikkelingen geweest zoals de opkomst van IS /Boko Haram en de verspreiding van ebola. Ik was erg benieuwd hoe de situatie in het woon- en werkgebied van Asape zich heeft ontwikkeld. Om 20.00 uur begon de presentatie. Ds. Goyek informeerde ons over de volgende zaken.

 

Er is nog altijd een goede samenwerking tussen moslims, locale politiek en christenen. De EFLC kerk is proactief en er wordt regelmatig een overleg georganiseerd tussen de 3 partijen. Er worden projecten opgezet en men leert van elkaar. Asape sluit moslims niet uit van steun en hulp. Dit bevordert de samenwerking tussen de partijen en een vreedzaam samenleven. De overheid maakt regelmatig gebruik van de diensten van Asape om een voorbeeld te geven van hoe problemen kunnen worden aangepakt. De Asape organisatie groeit en wordt gewaardeerd om haar activiteiten.

 

Boko Haram is een wrede angstaanjagende organisatie, ook voor Noord-Kameroen
Noord-Kameroen wordt gekenmerkt door een lang gestrekte grens met Nigeria. Via Libië en Mali is Boko Haram vanuit het noorden ook zeer actief geworden in Nigeria. De organisatie is vergelijkbaar met IS en wil onder andere niet-moslims dwingen zicht te bekeren tot de islam. Dorpen worden overvallen en de inwoners worden vermoord. Onderwijs voor vrouwen wordt afgewezen. Het is wereld nieuws. Honderden meisjes zijn ontvoerd en worden gevangen gehouden in kampen in de jungle. Boko Haram strijders trekken ook de grens over en zijn actief in Noord-Kameroen. Noord-Kameroen functioneert nog als veilige plek voor vluchtelingen. Er zijn vluchtelingenkampen ingericht. De moslim organisaties in Noord-Kameroen veroordelen de acties van Boko Haram. Ds. Goyek wenst dat er door internationale organisaties strenger en harder tegen deze terreurorganisatie wordt opgetreden. In vergelijking met een jaar geleden is er nu grote bezorgdheid over deze ontwikkelingen en angst dat het uit de hand gaat lopen. Ds. Goyek ligt er geregeld wakker van.

 

Ebola in Noord-Kameroen
Ds. Goyek geeft aan dat dit geen probleem is in de regio. Kameroen is ebola vrij. Er zijn strenge controles aan de grens.

 

De ontwikkeling van de protestantse kerk in Noord-Kameroen versus de uitbreiding van de islam
Ds. Goyek geeft aan dat het leden aantal van de kerk is gegroeid van 103.000 leden naar 240.000 leden. De EFLC organisatie is gegroeid van 190 voorgangers naar 240 voorgangers. Met hartstocht vertelt hij over de bouw van een nieuwe grote kerk. EFLC moet dit op eigen kracht doen. Het hebben van goede kerkgebouwen is van groot belang. Op de zondag zijn er veel activiteiten. Er worden meerdere diensten gehouden, zondagschool en andere bijeenkomsten. Ds. Goyek vertelt over de problemen die hij heeft met het financieren van de bouwkosten. Donaties voor het bouwen van de kerk uit Europa zijn zo goed als opgedroogd. Vanuit Europa wordt hier geen prioriteit meer aan gegeven, dus geen geld. Ds. Goyek geeft aan dat het volume en de kracht van ondersteuning voor de ontwikkeling van de protestantse kerk vanuit Europa afneemt.

 

Daar tegenover staat dat internationale moslim organisaties zeer actief zijn en met veel geld de verspreiding van de Islam ondersteunen. Organisaties uit landen zoal Qatar, Koeweit, UAE, Egypte, Pakistan, Saoedi-Arabië en nog meer moslim landen. Ook China is actief om met giften voor infrastructuur invloed en concessies te veroveren voor de levering van grondstoffen.
Het lijkt op een ongelijke strijd. Verder geeft ds. Goyek aan dat de kerk ook daar te maken krijgt met andere interesses van de jeugd door de opkomst van internet etc.

 

Om circa 21.30 werd de bijeenkomst afgesloten. Het was een goede gelegenheid om persoonlijk contact te hebben en kennis en zorgen te delen. Ds. Goyek bedankt de samenwerkende kerken voor de steun die zij uit Nederland mogen ontvangen en nodigt belangstellende uit om de ontwikkelingen in Noord-Kameroen te komen ervaren. Het is het geloof in de Bijbel wat ons verbindt.

 

Meer over de Lutherse Broederkerk
De EFLC (Eglise Fraternelle Luthérienne au Cameroun, Lutherse Broederkerk) is een Kameroense partnerkerk van de Protestantse Kerk in Nederland. Voor Kerk in Actie is deze Lutherse kerk een relatief nieuwe partner. De kerk kent een vernieuwend beleid, kenmerkt zich door gedreven voorgangers, en streeft naar oecumenische samenwerking in een overwegend islamitische omgeving. De kerk werkt aan een partnernetwerk ten behoeve van het vergroten van het welzijn onder de bevolking in het kwetsbare uiterste noorden van Kameroen. Kerk in Actie steunt de Lutherse Broederkerk bij de vorming van predikanten en docenten theologie, en de toerusting van predikanten en ambtsdragers aan de plaatselijke bijbelscholen en het Theologisch Instituut van Kaélé.

 

Actieve minderheidskerk
De EFLC is een van de grotere protestantse kerken in Noord-Kameroen. De kerk werkt samen met een viertal andere kleine protestantse kerken in dit gebied aan een actieve missionaire presentie. De EFLC is een minderheidskerk in een overwegend islamitische omgeving. Zij heeft voornamelijk leden uit kleinere stammen, met een grote culturele diversiteit. De kerk is gespecialiseerd in de productie van christelijke literatuur in landstalen, heeft enkele kleinere gezondheidscentra en vooral ook enkele scholengemeenschappen. Door versterking van het kader van de kerk krijgt de EFLC een betere aansluiting met de andere kerken en organisaties waar zij mee samenwerken, worden meer jonge boeren tot predikant opgeleid en bereiken de interne opleidingen van de kerk gaandeweg een hoger niveau.

Namens ZWO,

Peter Kooijman

 

Goyek