03-06-2014
21 mei vond in De Open Hof de derde bijeenkomst uit het Vierluik ‘have a little Faith in me’ plaats.
Prof. Johan Graafland gaf een klein college over economie en ethiek. Hoe komt het dat er weinig vertrouwen is in bankiers? Is dat terecht? Voor de meeste aanwezigen was het betoog goed te volgen. Na een pauze werden vragen gesteld aan professor Graafland en een panel van mensen uit het plaatselijke bedrijfsleven en de overheid.
De heer Rietberg gaf aan dat van Leeuwen Buizen, dat oorspronkelijk een familiebedrijf was, ook wel stuitte op andere economische verhoudingen in het buitenland. Het Angelsaksische model geeft de werknemer minder bescherming, en kent een groter belang toe aan de aandeelhouders, dan het Rijnlandse model.
Burgemeester Heijkoop antwoordde op een van de vragen dat de kerken wel weer vaker commentaar op de maatschappij mogen geven. Dit hoeft natuurlijk niet met een opgeheven vinger. In het ontstaan van de economische crisis heeft een rol gespeeld dat mensen vooral op eigenbelang en eigen winst uit zijn. De kerk heeft een boodschap van verantwoording ten opzichte van je medemensen. Een vraag die iedereen wel herkende was, waarom moet ik overal formulieren voor invullen, terwijl zelfs de ambtenaren aangeven, dat dit voor hen niet nodig is? De overheid gaat uit van wantrouwen, iedereen kent ook mensen die misbruik maken van voorzieningen. Het zal nog niet meevallen om dit maatschappelijk wantrouwen om te buigen naar meer vertrouwen. Yvonne Bieshaar (directeur van de Sociale Dienst) gaf een voorbeeld van te precies naar de regels willen leven. Het blijkt dat sommige wetten ook anders gehanteerd kunnen worden. Zo organiseren zij geen ‘aanbesteding’ meer waarbij bedrijven geanonimiseerd meedingen naar een opdracht, maar wordt nu met diverse bedrijven en de overheid gekeken hoe de zorg het beste georganiseerd kan worden.
Johan Graafland noemde drie professionele deugden:
- integriteit
- zorg voor de klant
- kwaliteit en zorgvuldigheid
De kredietcrisis is een test voor de morele kwaliteit van de banken. Duidelijk is dat op alle niveaus de ethiek te kort schoot, op alle niveaus moet daar dus aan gewerkt worden. De verantwoording kan ook niet alleen bij de banken gelegd worden. De oproep tot betrouwbaarheid is gericht aan iedereen. Onder economen is ook discussie of er altijd een dynamiek van stijgen en dalen in de economie is, of dat er nu werkelijk iets helemaal gaat veranderen in onze economie.
De avond liep geïnspireerd, met zinnige vragen en open antwoorden. Met nog meer vragen gingen we naar huis. Een van die vragen is: Hoe kunnen we als kerken bijdragen aan vertrouwen en een economie, die het belang van allen dient.
Marianne Moerland