Een lachende engel

Een van de mooiste kathedralen die ik ken, staat in de Franse stad Reims. Ooit bezochten we de kerk omdat we hadden gehoord van het glas in lood dat was ontworpen door Marc Chagall. We vonden de ramen inderdaad prachtig. Maar toen we de reisgids erbij pakten bleek er nog een bezienswaardigheid te zijn. De gebeeldhouwde engelen aan de buitenkant van de kerk hebben bijna allemaal een ondeugende glimlach. Prachtig vonden we het. Een engel met een glimlach! Geen strenge, ernstige en hooghartige blik, maar juist een milde lach. Ze kijken vriendelijk naar de vele voorbijgangers en het voelt alsof ze iets van zegen uitstralen. Het maakte dat ook wij vrolijk vertrokken uit Reims en na die eerste keer nog een aantal keer terug zijn gegaan. Elke keer weer geniet ik van de glaskunst, maar misschien nog wel meer van die grinnikende engelen. Ik ervaar het als een knipoog van boven, een teken van Gods liefde voor ons door de eeuwen heen. Zijn boodschappers die ons vriendelijk en mild toelachen.

Ik heb in de afgelopen weken vaak aan die engelen gedacht als ik in mijn werkkamer kwam en weer een pakje aantrof van mijn eigen engel. Dit keer was de glimlach van mijn engel wel heel concreet in kaarslicht, wijn en heerlijke koekjes. Wat mij het meest raakte is de aandacht die de engel ermee gaf.

Lieve anonieme engel, ik weet niet wie je bent, maar dank voor je aandacht en je zorgvuldigheid! Ik vermoed dat ik deze weken niet de enige ben die met een glimlach de attenties in ontvangst heeft genomen. Dank ook aan de organisatoren van dit prachtige project. Ik was iedere keer weer in Reims bij de lachende engelen.

 

PS wist u trouwens dat in de St-Jans kathedraal in den Bosch, een moderne engel is toegevoegd bij de restauratie? Deze engel, die overigens prachtig is, heeft een mobiele telefoon in zijn hand. Verder is daar ook een prachtig raam van de Nederlandse kunstenaar Marc Mulders te zien. Een stuk dichter bij huis en zeker de moeite waard. Kijk maar eens op ArtWay.eu