Filmclub De Open Hof/De Ark

04-02-14

 

Intouchables

Tot onze vreugde constateren we een goede belangstelling voor onze filmavonden. Zaterdag 25 januari hadden we zelfs een record, namelijk 30 bezoekers. De film die deze avond op het programma stond was “L’intouchables”. Intouchable is het Franse woord voor onaanraakbaar. In de film zijn beide hoofdrolspeleers onaanraakbaar; de een vanwege zijn status als immigrant uit de Banlieu, de ander vanwege zijn puissante rijkdom.

 

Wanneer de film begint, is Philippe op zoek naar een nieuwe verzorger. Verschillende sollicitanten zijn al de revue gepasseerd, tot Driss binnenstormt. Hij is beslist niet uit op de baan, maar heeft de handtekening voor zijn afwijzing nodig, als bewijs dat hij gesolliciteerd heeft, zodat hij een uitkering kan aanvragen. Philippe ziet echter wel iets in hem, en daagt hem uit om als verzorger in dienst te komen en bij hem in te komen wonen. Driss, die net uit de gevangenis is ontslagen en door zijn hevig teleurgestelde alleenstaande moeder het huis uitgestuurd is, kan wel wat woonruimte gebruiken en gaat zodoende de uitdaging aan. Dit doet Driss echter op zijn eigen, onconventionele wijze. Philippe beschouwt het als een verademing om eens niet als zielige zieke man benaderd te worden, maar als persoon. De twee mannen groeien geleidelijk aan naar elkaar toe en er ontstaat een hechte vriendschap tussen de twee. Er is wederzijds respect en – zoals één van de bezoekers opmerkte tijdens de nabespreking – ze verlegde door hun wederzijds respect steeds hun eigen grenzen.

 

Op 29 maart en 24 mei zijn we in het Jeugdhuis van De Open Hof en bekijken we respectievelijk “Des hommes et des dieux” en “The boy in the striped pyjamas”. De filmavonden beginnen steeds om 20.00 uur, vanaf 19.45 uur is er koffie of thee en na afloop van de film praten we nog wat na met een drankje en een hapje.

 

Meer informatie vindt u in de volgende kerkbode/nieuwsbrief.

Truus Alblas en Piet van Veldhuizen