GroeneKerk gaat niet alleen over duurzaamheid maar ook over eerlijk delen.

Marjolein Tiemens-Hulscher zorgt dat kerken een gebedsintentie ontvangen die gebaseerd is op de actualiteit. Wilt u deze gebedsintenties ook ontvangen? Stuur dan een mail naar duurzaamgelovenstmaarten@gmail.com.

Aanleiding/actualiteit

Terwijl de tien rijkste mannen hun vermogen zagen verdubbelen tijdens de coronapandemie, is het gemiddelde inkomen van 99% van de wereldbevolking achtergebleven en zijn meer dan 160 miljoen mensen extra in armoede terecht gekomen. Dat blijkt uit het nieuwe rapport, ‘Inequality Kills’ van Oxfam Novib. Het rapport maakt duidelijk dat extreme ongelijkheid sterk is gegroeid tijdens de coronapandemie. Vooral vrouwen en andere achtergestelde groepen zijn de dupe.

Relevantie

Het voelt onrechtvaardig dat de rijken steeds rijker worden, vaak zonder dat ze daar veel voor hoeven te doen, en de armen ook al werken ze hard, steeds minder te besteden hebben. Het grote verschil in welvaart ontwricht de samenleving, mondiaal maar ook lokaal. Mensen in kwetsbare posities zullen zich uitgesloten voelen. Degenen die volop van hun materiële welvaart genieten, zullen geneigd zijn hun veiligheid en voordelen belangrijker te vinden dan het algemeen belang.

Paus Franciscus zegt

Zolang men de problemen van de armen niet radicaal oplost door af te zien van de absolute autonomie van de markten en de financiële speculatie en door de structurele oorzaken van de ongelijkheid aan te pakken, zullen de wereldproblemen niet opgelost worden en uiteindelijk geen enkel probleem. De ongelijkheid is de wortel van het sociale kwaad.

Voorbede

Wij bidden voor een eerlijke verdeling van geld, goed en macht. Wij vragen u dat het aantal politici en ondernemers mag toenemen die het leven van de armen werkelijk ter harte gaat. Dat zij, vanuit oprechte naastenliefde, een dialoog aan gaan om ongelijkheid uit de wereld te bannen. Laten we bidden……

Werkgroep Groene kerk: Ria Kool, riakool@xs4all.nl en Anja van der Weijde, anjavanderweijde@gmail.com