Kerkenraadsverslag 15 september

04-10-14

 

Hieronder volgt een samenvattend verslag van de eerste kerkenraadsvergadering in het nieuwe seizoen 2014/2015 op 15 september 2014.

 

Kerkenraadsvergadering

Welkom en opening
Naast een algemeen welkom worden de nieuwe ambtsdragers in het bijzonder begroet: de dames Ria Kool en Jeannette van der Weiden, die als ouderling hun aandeel gaan leveren in het werk van de kerkenraad (KR). Hierna verzorgt Mariska Kloppenburg met schriftlezing, een korte meditatie en gebed de spirituele opening van de vergadering.

 

Visie
De door de KR in januari 2012 definitief vastgestelde Visie, nadat de gemeente hierover in september 2011 gehoord is, komt vanavond opnieuw aan de orde, omdat dit visiedocument dynamisch is en moet zijn en het geen einddocument is geweest maar de start moest zijn van een gedachtewisseling zowel binnen de KR als tussen KR en gemeente.
In deze vergadering wordt een begin gemaakt van een aantal besprekingen binnen de KR; naar verwachting zal vòòr het einde van dit seizoen, de bijgestelde en geactualiseerde visie in een beraad met de gemeente kunnen worden besproken.

 

Algemeen adjunct (assessor)
Overeenkomstig onze kerkorde wordt besloten de functie van algemeen adjunct in het vervolg te herbenoemen in assessor. Ria Kool zou oorspronkelijk deze functie gaan vervullen, maar zij is bereid gevonden voorzitter te worden van de commissie Vorming & Toerusting, hetgeen door de kerkenraad met instemming en vreugde wordt begroet, omdat hierdoor ook een ander belangrijk aandachtsgebied binnen onze kerkelijke gemeente op een kwalitatief adequate wijze wordt ingevuld. Door het tijdelijk oningevuld laten van de functie van assessor is het wel noodzakelijk een gemeentelid te vinden, die de wekelijkse informatie voor de kanselmededeling. (na deze vergadering is mevrouw Ria de Jong bereid gevonden deze functie te vervullen). De zoektocht naar nieuwe kandidaten voor het voorzitterschap en een assessor gaat dus worden voortgezet.

 

Verkiezing nieuw moderamen
Op grond van de kerkorde binnen de PKN kiest de KR jaarlijks uit zijn midden een moderamen; door handopsteken stemt de KR in met de benoeming van:

  • Gerard Kloosterman, voorzitter
  • Antoinette Zijderveld, scriba
  • Marianne Moerland, predikant (Mariska Kloppenburg is geen lid van de KR maar adviseur van zowel moderamen als KR)
  • Elly Benschop, diaken
  • Kees Bax, ouderling kerkrentmeester (voorzitter van het college van KRM)

 

Vertrouwenscommissie
De volgende personen worden benoemd tot leden van de vertrouwenscommissie voor Mariska Kloppenburg: Teus van Herk en de dames Jozien Romein en Riet Smid Jaarplan 2014/2015. Binnen het jaarplan is het punt Tussengeneratie nog wat onderbelicht gebleven, daarom wordt besloten hierover volgende vergadering met elkaar in gesprek te gaan en te zoeken naar ideeën om met hen ik contact te komen. Voorts zal er gezorgd gaan worden voor taakomschrijvingen voor de commissies Jeugd en Vorming & Toerusting.

 

Startzondag/startweek en kinderkerstfeest 2015
We kijken als gemeente terug op een zeer geslaagde startzondag: begonnen met een dienst voor Jong en Oud en na het koffiedrinken met z’n allen op de fiets voor een puzzeltocht onder andere naar Heerjansdam en aansluitend een drukbezochte en zeer geslaagde BBQ. Allerwegen veel lof voor de organisatoren en de bijzonder geslaagde dag. Er is een initiatief gaande om door de drie hervormde wijkgemeenten: De Ark, Dorp en Elim, de Maranathakerk, de Nicolaasparochie en De Open Hof te onderzoeken of er in december 2015 een kerstviering voor de gehele gemeente kan worden georganiseerd. De bedoeling is, dat alle kinderen van de basisscholen lopend door het dorp zullen gaan langs alle deelnemende kerken en dat het kerstverhaal dan zal worden uitgebeeld. Dit eventueel te organiseren evenement zal naast het gebruikelijke kinderkerstfeest in onze kerk worden gehouden.

 

Overige punten

  • Complimenten aan de commissie Pastoraat voor de door hen uitgegeven Schakel, boordevol informatie over ons kerkelijk leven in 2014/2015;
  • Op elke vergadering zal informatie worden verstrekt en besproken over nieuwe inschrijvingen in en uitschrijvingen uit ons ledenbestand;
  • Jeannette van der Weiden heeft nog geen mensen om zich heen weten te verzamelen, die haar zullen helpen bij het organiseren van jeugdactiviteiten;
  • Ria Kool vertelt, dat zij al een aantal gemeenteleden bereid heeft gevonden om mee te helpen met het organiseren van activiteiten van Vorming & Toerusting;
  • Ook uit de beide colleges en overige commissies worden actualiteiten gedeeld.

 

Gerard Kloosterman
voorzitter kerkenraad, telefoon 682 22 32