Verslag 20 september 2014: ‘Zin In Film’

30-09-14

 

Met een kopje koffie of thee worden de bezoekers van “Zin in Film” welkom geheten in het Jeugdhuis van “De Open Hof”.
Piet van Veldhuizen geeft een korte uitleg over de nieuwe naam van de filmclub en vertelt iets over de film ”Le Havre”. De kijkvraag aan de aanwezigen is: “wie geeft er nu het meest”.

 

Marcel Marx, een schoenpoetser, die in de straten van Le Havre met een stoeltje en schoenpoets in de weer is en vaak in cafés te vinden is voor een wijntje. Het geld dat hij overhoudt wordt beheerd door zijn Finse vrouw Arletty. Terwijl Arletty ernstig ziek wordt en een tijd in het ziekenhuis moet blijven, ontdekt Marcel de jonge Idrissa, een Afrikaanse vluchteling, en ontfermt zich over de jongen. Idrissa was onderweg naar Londen, waar zijn moeder woont.

Le Havre

Marcel doet zijn best de familie van Idrissa te vinden zodat hij het adres van de moeder kan achterhalen. Marcel moet een flinke som geld bijeen zien te schrapen om Idrissa te helpen. Om dat voor elkaar te krijgen moet hij een concert opzetten en twee oude geliefden bij elkaar brengen. Dat lukt en Little Bob geeft een spetterende show en het geld stroomt binnen.

Gaandeweg de film zien we in de gemeenschap een saamhorigheid ontstaan; iedereen wil een steentje bijdragen, van de begripvolle café-eigenaressen tot inspecteur Becker die liever echte boeven vangt.
Idrissa wordt door Marcel weggebracht om de oversteek naar Engeland te maken als de politie arriveert. De eerste die aan boord komt is inspecteur Becker, die het luik van de boot opent, Idrissa aankijkt, het luik weer sluit en er bovenop gaat zitten.
Vervolgens zegt de inspecteur dat het ruim leeg is, de politieman protesteert en Becker bluft waarna de agent verdwijnt.

 

“Wie heeft het meest gegeven” is de vraag waar we, onder het genot van een drankje, nog even over doorpraten.
Er wordt veel gegeven, door veel mensen, maar de meeste indruk maakt eigenlijk de inspecteur van politie, die – door zijn optreden – zijn baan op het spel zet.
De in de film geschetste situatie is helaas nog steeds actueel…….

Meer informatie over de volgende film die getoond zal worden, kunt u vinden in de kerkbode.

Er wordt een bijdrage gevraagd van € 4,00 inclusief koffie en een drankje.

Alvast van harte welkom!

Piet van Veldhuizen,
telefoon 06-383 04 109,
Truus Alblas-Kroos,
telefoon: 06-244 60 669