Kerkenraadsverslag 17 november

28-11-14

 

Hieronder volgt een samenvattend verslag van de derde kerkenraadsvergadering in het nieuwe seizoen 2014/2015 op 17 november 2014.

 

Kerkenraadsvergadering

Visie
Ook op deze kerkenraadsvergadering wordt doorgegaan met het opnieuw bespreken van de visie van onze plaatselijke kerk. Met name de zinsnede “een gemeente van mensen rond Bijbel en Sacramenten” wordt in groepjes van drie besproken en van persoonlijke opmerkingen voorzien. Een volgende keer zullen deze opmerkingen worden geëvalueerd en als basis dienen voor een volgende visiebespreking.

 

Begrotingen 2015
In de novembervergadering van elk jaar komen de begrotingen voor het nieuwe kalenderjaar aan de orde. Ook in deze vergadering worden de begrotingen voor het jaar 2015 besproken voor de kerk, de diaconie en ZWO. Deze begrotingen zijn reeds voorzien van een uitgebreide toelichting, zodat de vragen hierover in de vergadering beperkt kunnen zijn. De kerkenraad keurt alle begrotingen goed, onder dankzegging van de betrokken penningmeesters. Ook het door de beide colleges en commissie opgestelde collecterooster mag op instemming rekenen van de kerkenraad.

 

Jaargesprek met ds. Mariska Kloppenburg
Op 10 november heeft een afvaardiging van de kerkenraad een jaargesprek gehad met ds. Mariska Kloppenburg, waarvan in deze vergadering verslag gedaan wordt. Vastgesteld wordt, dat niet alleen deze afvaardiging, maar de gehele kerkenraad bijzonder enthousiast is over de persoon en de inzet van ds. Kloppenburg in onze gemeente. De kerkenraad stemt dan ook unaniem in met het voorstel het tijdelijke contract vanaf 1 februari 2015 met nog twee jaren te verlengen tot 1 februari 2017. Op verzoek van Mariska zal de kerkenraad in januari met haar in gesprek gaan over de verwachtingen, die de kerkenraad (en de gemeente) voor deze resterende twee jaren hebben.

 

Kerstnachtdienst 2014
Vanuit de kerkenraad van De Ark zijn reacties gekomen over de laatste viering van de Kerstnachtdienst in De Open Hof, die vooral betrekking hebben op de prediking, de liedkeuze, het koor en de locatie van deze dienst. Gelet op de aanwezigheid van nogal wat niet reguliere kerkgangers tijdens deze dienst, zullen de beide voorgangers (ds. Mariska Kloppenburg en ds. Piet van Veldhuizen) voor zover mogelijk rekening houden met deze opmerkingen. In het voorjaar van 2015 zullen de ervaringen worden geëvalueerd, inclusief de toekomstige locatie.

 

Gesprek met de redactie van het kerkblad, de nieuwsbrief en de website
In aanwezigheid van twee redactieleden wordt gesproken over een aantal onderwerpen. De voorzitters van de colleges van kerkrentmeesters en diakenen en de commissie ZWO zeggen toe bereid te zijn om in het aanstaande kalenderjaar een aantal thema’s voor het kerkblad voor hun rekening te zullen nemen. Onderzocht zal worden of de verschijningsfrequentie van het kerkblad zal kunnen worden verhoogd. Ook in de toekomst zal een negenentwintig tal kerkbodes per post kunnen blijven verzonden. Evenals het in bedrukte vorm aanleveren van nieuwsbrieven.

Contact herstellen met de tussengeneratie
Het herstellen van de contacten met deze groep (tussen de 25 en 45 jaar) is niet gemakkelijk. De afgelopen negen maanden heeft Mariska Kloppenburg vooral energie gestoken in het starten van verschillende gesprek- en catechesegroepen. Zij staat sowieso een andere benadering van deze groep gemeenteleden voor, door hen te vragen wat wij als kerk voor hen kunnen betekenen in plaats van andersom. Ingestemd wordt met het voorstel om het gezamenlijk nadenken over de “aanpak” van de tussengeneratie op te schorten tot het begin van het nieuwe kerkelijke seizoen.

 

Mededelingen moderamen

  • er is een nieuwe versie van de wekelijkse kanselmededelingen tot stand gekomen;
  • besloten wordt om bij elke dienst slechts één ouderling en één diaken “dienst” te laten doen. Alleen bij bijzondere diensten (zondag voleinding, bevestiging ambtsdragers, Pasen, Kerstmis en bij dopen) zullen alle ambtsdragers worden gevraagd “in de stoet” mee te lopen;
  • in het jaar 2015 zal naast een ouderling een diaken worden afgevaardigd naar de classicale vergaderingen;
  • er wordt nog één keer gesproken over het preekrooster voor 2015 vanwege een aantal wijzigingen en ruilingen;
  • de kerkenraad stemt in met een bijzondere middagdienst, die zal worden gehouden door ds. Van Die uit Papendrecht;
  • er is een gemeentelid bereid gevonden om namens onze gemeente deel te nemen aan de gesprekken met andere kerken over het Kerstevent 2015.

Overige mededelingen

  • de jeugdouderling heeft de jongeren gebeld, die nog niet deelnemen aan de catechisaties en een aantal positieve reacties verkregen. Er is een 16+ groep gestart met de training voor jeugdleider;
  • tijdens het kinderkerstfeest zal door de commissie Vorming & Toerusting tijdens de collecte aandacht besteed worden aan de “schoenendozenactie van Edukans”. Voorts wil deze commissie de “Bijbel in Gewone Taal” gaan aanbieden.

Gerard Kloosterman
voorzitter kerkenraad, telefoon 682 22 32