Kookboek van De Open Hof

Eet u al een keertje een maaltijd zonder vlees? En wat maakt u dan klaar?

De meesten van ons zijn groot geworden met AGV (aardappelen, groeten en vlees). Na al die jaren je eetgedrag aanpassen valt niet altijd mee. Daarom hebben we bedacht dat we elkaar zouden kunnen helpen door lekkere vegetarische recepten uit te wisselen.

Zo kunnen we elkaar misschien op weg helpen naar EDZV (een dagje zonder vlees).

Heb je een lekker vegetarisch recept stuur dat recept dan naar anjavanderweijde@gmail.com

Graag met vermelding van je naam.

Heb je het recept uitgeprint dan mag het A4-tje in het kookboek dat in de hal van de kerk ligt. Een foto van het gerecht zou mooi zijn. Bij voldoende aanbod kijken we of we de recepten kunnen bundelen zodat er een kookboek van geprint kan worden. Doe je mee?

Onze eigen predikant geeft de aftrap en onderstaand vind je haar favoriete recept.

Wie volgt?

 

Risotto met groenten

Jaren geleden waren we op vakantie in Italië. De lekkerste risotto ooit at ik daar, met bospaddestoelen en truffel. Heerlijk. Daar leerde ik ook dat risotto niet te droog moet zijn en dat een goede hoeveelheid Parmezaanse kaas een must is. Ondertussen heb ik mijn eigen versie ontwikkeld.

Wat heb je nodig:

300 gr (goede) risottorijst
Ongeveer 1,3 liter groentebouillon (mag gewoon van een blokje)
2 uien, 2 tenen knoflook
Diverse groenten: bijvoorbeeld broccoliroosjes, paprika, courgette, aubergine, prei (of wat jouw favoriete groenten ook zijn)
Een lekker stuk Parmezaanse kaas
Olijfolie

Zet een pan met dikke bodem op je fornuis. Doe er een goede hoeveelheid lekkere olijfolie in. Fruit daarin zachtjes de kleingesneden uien en de knoflook. Voeg vervolgens de rijst toe en roer die om, zodat de korrels van een laagje olie worden voorzien. Voeg in delen de bouillon toe. Roer zo nu en dan de rijst om en als deze droger wordt voeg je meer bouillon toe. Het duurt ongeveer 25 minuten tot de rijst gaar is. Even proeven is daarbij de methode. Risotto die te lang kookt lijkt wel pap, risotto die te kort kookt smaakt naar een krijtje.

Ondertussen roerbak je in een tweede pan je kleingesneden groenten. Kruid die met peper en zout of wat je maar lekker vindt. Ik heb thuis een heerlijk mengsel van de kruidenwinkel Marrakesh in de Markthal in Rotterdam. Dat mengsel heet, hoe kan het anders: Marrakesh. Voor de liefhebbers van koken is een tripje naar de Markthal een heel fijn uitje.

Als je rijst gaar is, maar nog wel goed vochtig, roer je de groenten erdoorheen. Ook lekker om dan nog wat geurige olijfolie of een klontje roomboter toe te voegen. Op je bord strooi je er een rijkelijke hoeveelheid Parmezaanse kaas overheen.

Eet Smakelijk!

Ds. Antoinette van der Wel, dsavdwel@deopenhof-hia.nl en telefoon 06-10 81 26 31

Werkgroep Groene kerk: Ria Kool: riakool@xs4all.nl en Anja van der Weijde: anjavanderweijde@gmail.com