15-04-2014
Sinds enige jaren heeft een aantal gemeenteleden de behoefte gevoeld om samen op ontdekkingsreis te gaan in het geloof en in een christelijke levenswandel, ons met elkaar verdiepen in wat christen zijn inhoudt en dat in een open en prettige huiselijke sfeer. In de afgelopen maanden hebben we aan de hand van het boekje van dominee M.M. Campen gesproken over de gaven van de Geest. Geestesgaven zijn geschenken van de Heilige Geest, die wij in onze traditie in de verpakking hebben gelaten, vindt ds. M. M. van Campen, hervormd predikant in Rotterdam-Zuid. Hij schreef daarom een eenvoudig boekje over de negen Geestesgaven zoals die genoemd worden in 1 Korintiërs 12.
Het doel van Ds. Van Campen is om trouwe christenen binnen de PKN te laten kennis maken met ”De
gereedschapskist van de Heilige Geest”. Door op deze gaven te wijzen beoogt hij dat we geen geestelijke
analfabeet mogen blijven, maar dat we de Geestesgaven moeten leren kennen en vooral leren gebruiken.
Na twee inleidende hoofdstukken bespreekt ds. Van Campen de negen Geestesgaven op een zeer toegankelijke wijze. In de hoofdstukken erna beschrijft hij de afzonderlijke Geestesgaven door eerst uit te leggen wat de gave betekent, vervolgens hoe deze gave terug te zien was in het leven van de Jezus, daarna hoe deze gaven in de apostolische tijd gebruikt werden, om vervolgens een voorbeeld te noemen vanuit de kerkgeschiedenis. Elk hoofdstuk besluit met de vraag hoe deze gave functioneert of zou moeten functioneren in de hedendaagse kerk.
Tijdens de avonden hebben we dan ook telkens een gave apart besproken en dat deze materie voor velen
verre van vertrouwd is bleek duidelijk uit de discussies en voor sommigen zelfs een worsteling. Ds. Van Campen betoogt steeds dat alle gelovigen de Geestesgaven nodig hebben als gereedschappen om hun bediening goed uit te kunnen voeren. Deze gaven krijgt de gelovige nooit in eigen beheer. Ze worden uitgereikt op het moment dat ze nodig zijn, tot eer van de Heer, tot opbouw van elkaar in de gemeente.
We kwamen tot de ontdekking dat alle negen Geestesgaven voor elke bediening van belang zijn en elke
gelovige ter beschikking staan, wanneer hij of zij ze nodig heeft. De Geest wil ons die gaven graag laten
gebruiken, belangrijk is daarbij dat je je als christen wel open moet stellen voor de leiding en ingevingen van de Geest.
Paulus wijst juist in 1 Korintiërs 12 op de verscheidenheid van gaven. De een heeft deze gave, de ander een andere. Het kenmerkende van de Geestesgaven is volgens ds. Van Campen het bovennatuurlijke karakter ervan. Dat we hier over bovennatuurlijke dingen spreken (over dingen die je onmogelijk kan weten of gaven die je nooit eerder hebt gehad) lijkt op het eerste gezicht juist voor christen toch te doen, maar als het je raakt in je persoonlijke christelijke leven, komt het toch wel heel dicht bij.
Het ontvangen van de Geestesgaven, woord van wijsheid, woord van kennis, het kunnen onderscheiden van geesten, geloof, genezing, werking van krachten, profetie, talen en de uitlegging van talen, is een ongelooflijke ervaring. Helaas staan wij in onze christelijke en gereformeerde traditie te weinig stil bij de gaven van de Geest, het zou ons geloof en onze gemeente enorm kunnen versterken als we ons meer open zouden stellen, aldus de schrijver van het boekje.
De oproep die we in onze bijbelstudiegroep allemaal toch wel hoorden en voelden, is de boodschap die door het boekje tot ons komt is: Stel je open voor de Geest en je zult zeer verrast zijn.
Wil je er meer over weten, hoe we dit beleefd en besproken hebben schroom dan niet ons aan te spreken. Als je zelf met een groepje aan de slag wil, kun je iemand van ons benaderen voor een inleiding of een verkennend gesprek. Daar werken wij graag aan mee.
Namens de studiegroep,
Hans en Ria Kool, Jan en Ellie van Es, Dick en Anke Brouwer, Hans en Marja van Driel, Jeannette van de
Weijden, Jelle en Anja van der Weijde