Symbolisch bloemschikken in de veertigdagentijd: GA MEE!

Samen getuigen van geloof, hoop en liefde

De lezingen komen uit de Bijbelboeken Prediker en Jeremia. De teksten zijn vaak donker en daardoor lastig te verbeelden. De profetieën van Jeremia zijn zwaar van het oordeel, een oordeel dat ook hem treft. Maar het oordeel staat niet op zichzelf, maar is gericht op een nieuw begin: het is wegdoen, opruimen om ruimte te maken voor iets nieuws. Kort gezegd gaat het in de komende vastentijd veel over het kruis met het oog op de opstanding en nieuw leven.

De basis van de symbolische schikking is een bolvorm, die symbool staat voor het leven op aarde. Jeremia wees op broodnodige verandering van het leven op aarde om het in de toekomst beter te kunnen hebben. Zijn boodschap viel niet in vruchtbare aarde. Daarom is de bol in het begin van de veertigdagentijd donkerbruin en wordt gedurende de veertig dagen groener: het licht dringt door.

De eerste zondag in de veertigdagentijd lezen we de roeping van Jeremia:

“De Heer richtte zich tot mij…..

In vers 12 staat beschreven hoe God bij de roeping van Jeremia hem een amandelboom aanwijst. Daarom in de donkere bol toch een bloesemtak. De meditatieve tekst die daar bij hoort:

Geroepen tot profeet,

zoals bloesem de lente roept.

Luister! Nieuw bewustzijn.

De tweede zondag in de veertigdagentijd lezen we uit Jeremia 18 vers 6:

“Jullie zijn in mijn handen als klei in de handen van een pottenbakker.

Volhouden en niet opgeven om het goede te doen. Trouw blijven aan de boodschap.

De bol wordt op een terracotta pot geplaatst. Rond de bol komt een dunne krans van hederablad (klimop) Van onderaf wordt de bol iets groener door het toevoegen van mos tussen de schors. Meditatieve tekst:

Trouw aan God – aan de aarde

Telkens opnieuw gecreëerd.

Goed genoeg

 

Aan dit veertigdagen project werken mee: Hennie, Rianne, Rita, Leny en Wil.

 

Leny Stehouwer