Symbolische bloemschikkingen in de veertigdagentijd en Pasen 2015

06-02-15

 

Bloemschikking 140420Thema:
Voor de veertigdagentijd en Pasen volgen we de lezingen zoals die door het oecumenisch leesrooster worden aangereikt. We leggen daarbij de nadruk op de evangelielezing die we verbinden met de psalm van de zondag. Het overkoepelende thema is ‘Open je Handen’. Dit thema delen we met Kerk in Actie en de Kindernevendienst.

 

De basis van alle schikkingen is een druivenstronk waarop twee handen van glanzend metaaldraad zijn bevestigd. We hebben voor metaaldraad gekozen omdat dit sterk is en tegelijk iets fragiels heeft. Wanneer het licht erop valt zie je een schittering en zijn de handen goed zichtbaar. Op andere momenten moet je goed kijken om de handen te kunnen zien. Deze handen hebben een dubbele betekenis. Ze staan voor de handen van God, soms nauwelijks merkbaar, om op een ander moment als sterk en dragend ervaren te worden. Tegelijk zijn Gods handen ook onze handen. Jezus is daarbij de mens bij uitstek die Gods dragende en delende handen zichtbaar heeft gemaakt. In navolging van Hem worden wij geroepen om na te denken waar onze handen kunnen delen, troosten en helen.

De stand van de handen wordt steeds gewijzigd:
Zondag 22 februari – Invocabit- “Roept hij mij aan” Ontvangende handen
Zondag 1 maart – Reminiscere- “Gedenk” Beschermende handen
Zondag 8 maart – Oculi – “Mijn ogen” Open handen
Zondag 15 maart – Laetare – “Verheug U” Delende handen
Zondag 22 maart – Judica – “Doe mij recht” Biddende handen
Zondag 29 maart – Palmarum – “Palmpasen” Juichende handen
2 april – Witte donderdag – handen die zich uitstrekken
3 april – Goede Vrijdag – één gebalde vuist, één open hand
4 april – Stille zaterdag – handen in rust
Zondag 5 april – Pasen – Open je handen

De ondergrond is een sober kleed met daarop jute. Een paars kleed geeft de liturgische kleur van inkeer en bezinning aan. Tijdens zondag Laetare- (Verheug U) – 15 maart, wordt er en lichtpaars kleed overheen gelegd. Dit is de zondag waarop al iets van het licht van Pasen doorbreekt.
Witte donderdag, stille zaterdag en met Pasen ziet U een witte ondergrond. Wit = reinheid en zuiverheid en de feestkleur van de kerk.
In deze tijd van bezinning wordt er niet uitbundig met bloemen gewerkt. Dat bewaren we voor Pasen. De details van iedere schikking worden tijdens de dienst toegelicht.

 

De bloemschikgroep: Marry van den Berg; Marijke Flach; Cathrien Geschiere; Riet van Halem; Adriana Rijkens; Leny Stehouwer