Vanuit de kerkenraad 19 januari 2015

05-02-15

 

Kerkenraadsvergadering

Hieronder volgt een samenvattend verslag van de vierde kerkenraadsvergadering in het nieuwe seizoen 2014/2015 op 19 januari 2015.

 

Censura Morum
Het is al weer een aantal jaren gebruikelijk om alle leden van de kerkenraad te laten uitspreken, “dat zij ieder hun werk als ouderling, diaken of ouderling-kerkrentmeester vervullen met respect en waardering voor elkaar en dat er geen aanleiding is voor onderling vermaan”. Deze vraag wordt eenmaal jaarlijks in de januarivergadering aan de orde gesteld en leidde ook dit jaar tot een van harte instemming door alle leden. Dit van oorsprong gereformeerde gebruik dateert uit de vorige eeuw en werd toen voor elke avondmaalsviering binnen de kerkenraad aan de orde gesteld, maar reeds tientallen jaren vervangen door het huidige gebruik.

 

Verwachtingen kerkenraad
Bij het jaargesprek met ds. Mariska Kloppenburg en het besluit door de kerkenraad haar inzet in onze gemeente tot 1 februari 2017 te verlengen is afgesproken, dat wij in de januarivergadering in gesprek zouden gaan over onze wederzijdse verwachtingen voor deze twee jaren. Met een grote mate van tevredenheid kan worden vastgesteld dat er nieuwe activiteiten zijn ontwikkeld met betrekking tot de jeugd in de meest brede zin van het woord en de daarbij behorende catechese, die zeker zullen worden voortgezet. De reeds geruime tijd aanwezige goede sfeer en onderling vertrouwen binnen de gemeente moet uiteraard worden vastgehouden, maar er moet ook oog zijn en ruimte gevonden worden voor voldoende vernieuwende activiteiten. Mariska spreekt uit, dat haar droom is: een gemeente, die blij is met zichzelf.

 

Consideraties
Wanneer de generale synode een besluit neemt tot wijziging van de kerkorde en de daarin begrepen ordinanties, dan legt zij dit besluit “ in eerste lezing” voor aan alle kerkenraden en classis en vraagt hen hun mening kenbaar te maken over de voorgestelde wijzigingen: de kerkenraden aan de classis en de laatste weer aan de synode. De voorgestelde twee wijzigingen (waar de kerkenraad met instemming kennis van neemt) hebben betrekking op de ontzetting uit het ambt en de overkomst van predikanten uit andere kerken.

 

Evaluatie kerstnachtdienst
De kerkenraad heeft een positief gevoel overgehouden aan de gezamenlijke afgelopen kerstnachtdienst met De Ark op 24 december. Gevraagd wordt om na te denken over de vraag hoe deze dienst nog toegankelijker gemaakt kan worden voor mensen van buiten onze beide kerken.

 

Mededelingen moderamen
Een brief van een gemeentelid over een gevaarlijke situatie in het kinderkerstfeest is aanleiding geweest voor overleg binnen het college van kerkrentmeesters, waaraan ook de koster heeft deelgenomen. Rekening houdend met de voorschriften van de brandweer voor ons kerkgebouw is met onmiddellijke ingang besloten om geen brandende kaarsjes meer toe te staan in de kerkbanken vanwege het risico dat kinderkleding vlam vat door niet stilzittende kinderen met brandende kaarsjes. In overleg met de plaatselijke brandweer zal worden besproken of dit verbod ook moet gelden voor de kerkdienst op stille zaterdag voor Pasen, waarin het binnengedragen Licht van de nieuwe Paaskaars wordt doorgegeven in de kerkbanken. Een groot verschil hierbij is dat daar praktisch geen kinderen bij betrokken zijn en dat die door volwassenen vastgehouden kaarsjes slechts kort branden en dan worden gedoofd.

 

De kerkenraad stemt in met de (voortgezette) benoeming van de gemeenteleden Henk Fransen en Sjaak Los tot lid van de kascontrolecommissie, die de jaarrekeningen van de kerk, de diaconie en het verjaardagsfonds zal controleren.

 

Namens de kerkenraad zal de heer Bert Berkhout als diaken worden afgevaardigd naar de vergaderingen van de classis Dordrecht.

 

Er worden vier kerkenraadsleden benoemd, die in februari een jaargesprek zullen voeren met ds. Marianne Moerland.

 

Overige mededelingen
Onder dit hoofdstuk informeren de beide colleges van diakenen en kerkrentmeesters en de commissies pastoraat, jeugd en vorming & toerusting de kerkenraadsleden over hun activiteiten. Deze geven aanleiding tot de volgende aandachtspunten:

  • hoe kunnen we er voor zorgen, dat de jeugd tussen 15 en 22 jaar weer geïnteresseerd wordt in de kerk?
  • is het jeugdhuis niet toe aan een opknapbeurt? Deze vraag wordt op zich bevestigend beantwoord, maar dan moet er door de kerkenraad eerst een visie ontwikkeld worden over de gewenste toekomstige activiteiten in het jeugdhuis. Een commissie gaat hiervoor plannen ontwikkelen.
  • op zondag 6 september zullen nieuwe ambtsdragers worden bevestigd en op zondag 13 september zal de traditionele startzondag worden gehouden.
  • mevrouw Ria de Jong gaat weer meedoen in de activiteiten van de commissie vorming & toerusting en er is tevredenheid over de Edukans-actie tijdens het kinderkerstfeest.

 

Gerard Kloosterman
voorzitter kerkenraad, telefoon 682 22 32