Symbolische schikkingen Veertigdagentijd 2023

Vanaf 26 februari staat  er iedere zondag een symbolische schikking in De Open Hof. De schikking heeft betrekking op het thema van die zondag. De PKN heeft voor deze veertigdagentijd het thema: “Uit liefde voor jou” aangeboden. Als basis voor de schikking gebruiken we kronkelige takken zoals hazelaar en kronkelwilg.

Als de liefde belangrijk is om je in te leven in verhalen van de ander, dan is dat niet een rechtlijnig pad maar een route met onverwachte wendingen. Meebewegen en luisteren zijn dan van belang. Met deze kronkeltakken maken we iedere week een andere op de natuur geïnspireerde organische vorm zoals een boog, ellips en cirkel. Voor ieder viermoment in deze periode wordt er een symboliek toegevoegd aan de schikking passend bij de lezing.

De eerste schikkingen hebben een sober karakter. De veertigdagentijd begint immers sober en start met een periode van bezinning en reflectie. De liturgische kleur is dan ook gedurende de hele periode PAARS. Naarmate we dichter bij Pasen zijn worden de schikkingen kleurrijker en uitbundiger van karakter. Met Pasen verandert de kleur naar WIT.

Zondag 26 februari werken we vanuit Mattheus 4:1-11; de daarbij behorende meditatieve tekst luidt:

Uit liefde voor jou
Wandelen in de woestijn
Leeftocht
Het vergezicht

Zondag 5 maart werken we vanuit Mattheus 17:1-9; de daarbij behorende meditatieve tekst is:

Op de berg
in stilte luisterend, biddend
Drie profeten
Gevonden wijsheid.

De schikkingen worden gemaakt door Hennie; Rianne; Rita; Leny en Wil. U kunt hen alles vragen over de schikkingen, maar kom vooral even voor in de kerk kijken.

 

Leny Stehouwer