Thuis..

Toen we ons nieuwe huis kochten bleek de voordeur rood te zijn. Bij ons vorig huis was de deur toen we het huis kochten saai bruin en één van de eerste dingen die Jurriaan, mijn man, toen deed was met een grote pot rode verf die deur onze favoriete kleur te geven. Het was heel handig als we bezoek kregen. Het huis met de rode voordeur, daar wonen we!

Deze keer hoefden we niet gelijk met verf in de weer, want de deur was al rood. Grappig hoe onze vrienden dat allemaal opmerkten toen ze kwamen kijken. Thuis heeft voor ons met die rode deur te maken.

Toch blijk ik me op veel plekken thuis te kunnen voelen. Thuis heeft te maken met een plek waar je je welkom weet, waar er naar je wordt uitgekeken, waar je aan tafel schuift. Zo is volgens mij ook de kerk bedoeld, als een plaats waar je welkom bent en aanschuift aan de tafel. In het jaarthema van de PKN, aan tafel, komt die gedachte terug. In de kerk kom je thuis, ben je welkom.

In de afgelopen weken sprak ik zo links en rechts met mensen over de viering met brood en wijn. Het is één van de oudste symbolen in de kerken en blijkt ook na al die eeuwen veel stof tot nadenken op te leveren. Tegelijkertijd proef ik ook een zekere schroom. Wat betekent die viering eigenlijk voor mensen vandaag? En heeft het iets met thuiskomen te maken? Waarom is die hartelijke maaltijd zo vaak een somber en ernstig gebeuren geworden?  Wat is er overgebleven van de vrijmoedigheid waarmee Jezus met allelei slag mensen aan tafel ging, zich thuis voelde bij mensen, zijn leven deelde? Als we dit jaar nadenken over De Open Hof als ons tweede thuis, dan is het ook goed om te bedenken, dat wanneer wij aan tafel schuiven, we ook werkelijk welkom zijn, dat er naar ons wordt uitgekeken, dat we hartelijk welkom zijn om brood en wijn met elkaar te delen. De gastheer ziet naar ons uit, de deur staat open. Schuift u ook aan?

In het voorjaar hoop ik met u na te denken over de tafelviering en samen te ontdekken waarom dat aloude symbool tot op de dag van vandaag zeggingskracht heeft.

Ds. Antoinette van der Wel, dsavdwel@deopenhof-hia.nl en telefoon 06-10 81 26 31