Vanuit de kerkenraad 16 juni

03-07-14

 

Hieronder volgt een samenvattend verslag van de kerkenraadsvergadering
op 16 juni.

 

Kerkenraadsvergadering

Als gasten worden begroet mevrouw Jeannette van der Weiden, die in het nieuwe seizoen jeugdouderling zal worden en Peter Kooijman, die als stagiair kennis wil maken met het werk van de kerkenraad.

 

Jeugdwerk 2014-2015
Ds. Mariska Kloppenburg en Jeannette van der Weiden hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan de totstandkoming van een jaarplan Jeugdwerk voor het seizoen 2014-2015. Zij presenteren een indrukwekkende opsomming van nieuwe en bestaande activiteiten:

  • kinderkerstfeest;
  • crèche;
  • kindernevendienst;
  • basisschoolclub, gecombineerd met basiscatechese;
  • tweewekelijkse 15+club;
  • 8x eetcatechese 12-14 jaar (samen met De Ark);
  • 8x catechese 15-17 jaar (kunnen ook jongeren van De Ark aan deelnemen);
  • 8x catechese jongvolwassenen (18+);
  • GJV op zondagavond;
  • 2x een tienerdienst naast de zondagse eredienst;
  • 2x een jeugddienst;
  • op projectbasis: jeugdlunch, samenkomst met ouders, bezoek festival/EO jongerendag.

De kerkenraad steunt de gepresenteerde plannen van ganser harte en spreekt uit graag te willen meedenken, meewerken en ondersteunen waar dit mogelijk is en gewenst wordt. Dit wordt gedaan vanuit de overtuiging dat de kerkenraad zich verantwoordelijk weet voor de toekomst van de kerk. Het is dan ook een uitdagende taak voor zowel kerkenraad als gemeente om iedereen te enthousiasmeren en enthousiast te houden. De kerkenraad stemt ook in met de gezamenlijk met De Ark te initiëren activiteiten. De tussengeneratie of middengeneratie (25- tot 45-jarigen) valt niet onder het jeugdwerk (jeugd tot 25 jaar). Gedacht wordt voor de middengeneratie een kerkdienst in te richten, waarbij de aanvangstijd later dan de gebruikelijke dienst zal liggen. Hiermede zal geëxperimenteerd worden bij de twee geplande tienerdiensten.
Het is verheugend dat op deze overtuigende wijze een doorstart kan worden gemaakt met ons jeugdwerk en dat ook de catechese weer een prominente plaats krijgt!

 

Gemeenteopbouw
In aansluiting op de bespreking tijdens de vorige vergadering besluit de kerkenraad om de tenaamstelling van de commissie Gemeenteopbouw te veranderen in commissie Vorming & Toerusting. Gemeenteopbouw suggereert wellicht te veel dat het zou gaan om ‘opbouw’activiteiten na de woelige, voorbije jaren, terwijl dit geenszins het geval is, maar vooral verband houdt met activiteiten, waarin wij ons gemeente zijn vieren en beleven.
Vervolgens wordt besloten voor deze vorming- en toerustingactiviteiten geen commissie meer op te tuigen (hetgeen tot nu toe ook niet gelukt is), maar dat projectmatig gewerkt zal gaan worden en dat per project (te organiseren activiteit) telkens andere gemeenteleden kunnen worden gevraagd om mee te werken. Dit zou dan telkens gaan om de medewerking aan een project variërend van enkele maanden tot maximaal één jaar. Dus niemand hoeft zich te verbinden voor een langere periode. Voor de continuïteit van deze projecten zou het wel wenselijk zijn een coördinator of coördinatrice te benoemen die het totaaloverzicht behoudt.

 

Jaarplan kerkenraad
Op basis van het in 2013 vastgestelde meerjarig beleidsplan voor de kerkenraad is een jaarplan opgemaakt met aandachts- en actiepunten voor het aanstaande seizoen van september 2014 tot juli 2015. Deze punten hebben vooral betrekking op de wekelijkse verkondiging, de catechese, de gespreksgroep tussengeneratie, de toerusting van taak- en ambtsdragers en de gewenste interactie tussen gemeente en kerkenraad.

 

Overige besproken punten

  1. Door de Protestantse Kerk is een ‘kerkapp’ ontwikkeld om snel en eenvoudig nieuws en informatie uit te wisselen via de smartphone. Dit betreft zowel berichten van de landelijke kerkelijke organisatie als nieuws van onze eigen gemeente De Open Hof. De kerkenraad besluit hiermee één jaar ervaring op te gaan doen.
  2. Het werkplan voor 2014 van onze predikant Mariska Kloppenburg is enigszins aangepast. Bij de vaststelling van het eerste plan werd reeds afgesproken dat na enkele maanden aan de hand van de dan opgedane ervaringen geëvalueerd zou worden. Nu bestaat er meer inzicht in het tijdsbeslag door vergaderingen en pastorale bezoeken.
  3. De heer Jan Smit heeft aangegeven zijn werkzaamheden als assistent-archivaris bij onze na negentien jaar te moeten beëindigen. Het College van Kerkrentmeesters zal op passende wijze bedanken voor zijn jarenlange inzet. Inmiddels is de heer Leen de Later bereid gevonden zijn taak over te nemen.
  4. Voor het nieuwe seizoen, vanaf september aanstaande, zijn de acht data vastgesteld waarop de kerkenraad zal vergaderen en de acht vergaderdata voor het moderamen.
  5. Het College van Diakenen beraadt zich over of er weer een jeugddiaken moet komen en heeft de nieuwe looproutes van het Heilig Avondmaal geëvalueerd.
  6. Het College van Kerkrentmeesters vertelt dat de binnentuin van de kerk ‘op de schop zal worden genomen’.
  7. Onderzocht zal worden de wenselijkheid en mogelijkheden van meer variatie in de teksten van de mededelingen door de ouderling van dienst.

 

Gerard Kloosterman,
voorzitter kerkenraad, telefoon 682 22 32