Verslag gemeenteberaad van 3 november

15-11-2013

 

Aanwezig waren ruim tachtig gemeenteleden.

 

Poolpredikant

 

De voorzitter van de kerkenraad, Gerard Kloosterman, legt uit dat de geplande evaluatie van de liturgie nog niet kan doorgaan. Daarvoor is meer voorbereidingstijd nodig.

Maar inmiddels hebben we een poolpredikant voorgesteld gekregen, Mariska Kloppenburg. Op 25 oktober was er een gesprek tussen haar en een groepje van vier mensen van onze kerk. Dit waren Kees Bax, Gerard Kloosterman, Jozien Romein en Leny Stehouwer. Deze vier zullen ook in een vervolgtraject namens ons optreden. Mevrouw Kloppenburg is master gemeentepredikant na een studie aan de Protestantse Theologische Universiteit van Utrecht. Daarvoor studeerde ze theologie aan de universiteiten van Groningen en Amsterdam. Mevrouw Kloppenburg heeft ook een doctoraalstudie scheikunde gedaan en is eerstegraads bevoegd leraar scheikunde.

Als wij met haar in zee gaan betekent dat, dat zij bij ons wordt bevestigd als predikant, maar in dienst komt van de Dienstenorganisatie in Utrecht. Zij wordt dan voor een jaar aan ons uitgeleend. Als het haar en ons bevalt kan ze nog twee maal een jaar bij ons werken.

De kerkenraad heeft besloten haar uit te nodigen om voor te gaan in de kerkdienst van 10 november, zodat we als gemeente haar kunnen horen en zien. Als ze hier komt werken is het de bedoeling dat ze regelmatig in diensten voorgaat.

Vanzelfsprekend is er ook een ontmoeting met ds. Marianne Moerland gepland.

Vragen vanuit de gemeente:

  1. Komt in de Nieuwsbrief te staan dat zij voorgaat op 10 november? Antwoord: ‘ja’.
  2. Hoe komt iemand die eerst scheikunde studeerde ertoe over te stappen op theologie? Antwoord: “Als we besluiten door te gaan met Mariska, is daar wel iets over te zeggen, maar op dit moment nog niet.”
  3. Zijn er referenties gevraagd? Antwoord: “Het eventuele contract geldt maar voor een jaar. De risico’s zijn dus heel beperkt. Bovendien is ze nog nergens predikant geweest, dus waar moet je naar haar informeren?”
  4. Ze geeft zelf twee referenties op. Waarom trekken we die niet na? Antwoord van een gemeentelid: “Ze heeft een jaar stage gelopen. Op grond daarvan vond Utrecht haar geschikt en Utrecht gaat een contract met haar aan. Wij niet.”
  5. Referenties natrekken is toch wel belangrijk. Dat moet toch met haar te bespreken zijn? Antwoord: “Dit wordt door het groepje van vier meegenomen. Want na 10 november volgen er natuurlijk verdere gesprekken.”

Bankenplan

 

De voorzitter van het College van Kerkrentmeesters, Kees Bax, vertelt dat hij de afgelopen tijd een aantal reacties heeft gekregen op het bankenplan. Algemeen wordt opgemerkt dat het niet prettig is om vanuit het grote vak tegen de lege banken van het tuinvak aan te kijken. Ook de mensen op de stoelen achter het tuinvak ervaren de leegte tussen hen en de bezette banken in het tuinvak als heel onprettig.

Er is een suggestie binnengekomen om een soort cirkel rond het liturgisch centrum te trekken en daar de mensen te laten zitten. Het probleem is dan wel dat wie slecht ter been is het trapje af moet.

Er zijn ook mensen die voorstellen alles weer in de oude staat terug te brengen. En er is een heel uitgebreid plan om de kerkzaal helemaal opnieuw in te richten.

Mensen stellen voor om de achterste banken van het grote vak weg te halen en indien nodig stoelen op die plek te zetten. Of om het dan lege gedeelte in te richten als stiltecentrum. Ook wordt nog opgemerkt dat de nooduitgangen bij een volle kerk niet goed bereikbaar zijn. Daar zouden ook banken verwijderd kunnen worden.

Al deze opmerkingen zullen besproken worden in het College van Kerkrentmeesters.

Hierna sluit de voorzitter het gemeenteberaad met gebed.

Riet Smid, telefoon 681 35 39,

e-mail  scribadeopenhof@kpnmail.nl