Verslag Kinderkerst 2014

10-01-14

 

Kerstavond. Buiten is het donker, maar de ingang van de kerk wordt mooi verlicht door het flakkerende licht van het brandende hout in de vuurkorven. Mooi aangeklede kinderen komen met hun ouders, opa’s en oma’s via de rode loper het kerkgebouw binnen. Veel kinderen, maar ook volwassenen, hebben een schoenendoos bij zich. In de hal klinken de de zoete klanken van kerstliedjes gespeeld op een harp door de (toen nog) zesjarige Davy. Indrukwekkend mooi! De kerkzaal is schaars verlicht en op het podium staan stapels met kado’s. De kerstboomlichtjes branden. De kerk ademt de sfeer van kerst, Kinderkerst!

 

Wat heerlijk om te zien dat er weer zo veel mensen gekomen zijn om met elkaar Kinderkerst te vieren. Wat mooi om zo veel kinderen in de kerk te zien, en zo veel mensen die van deze kinderen genieten!

 

Tijdens de viering wordt het kerstverhaal voorgelezen en zingen we veel kerstliedjes. We horen dat de wijzen op reis gingen om het Koningskind geschenken te brengen. Wat een mooi idee om het Koningskind geschenken te geven. Maar wat als je zelf geen kado’s hebt voor het Koningskind, bijvoorbeeld omdat je tijdens je reis een moeder tegenkwam die geen kleertjes had voor haar baby, of omdat je schoenendozen vol speelgoed aan kinderen hebt gegeven die nagenoeg niks hebben? De boodschap van deze Kinderkerst komt dan ook mooi samen in het onderstaande liedje:

 

‘Jouw lege handen zijn het mooiste geschenk,

Het mooiste geschenk voor het kind.

Want wat je voor een ander doet, dat doe je voor Hem.

Hij is al blij dat jij gekomen bent.’

 

DSC02018 2

Als afsluiting mogen alle jongste kinderen op het podium muziek maken. Wat een geweldig gezicht, zo’n vol podium!

 

En dan die schoenendoosactie! Wat leuk dat zo veel mensen zo enthousiast meegedaan hebben! Wat een heerlijk gevoel dat we met elkaar kinderen, die zo weinig hebben, blij kunnen maken met een mooie doos vol schoolspullen, toiletartikelen en speelgoed!  Wat waren er mooiversierde dozen bij! En wat waren de dozen bijzonder goed gevuld! De maandag na kerst hebben we met een klein groepje alle dozen gecontroleerd (dit op verzoek van stichting Edukans). Hier en daar hebben we een doos iets aangevuld zodat elk kind een even goed gevulde doos krijgt. Maar wat mooi om te zien dat de meeste dozen helemaal geen aanvulling nodig hadden! In totaal hebben we 97 schoenendozen met elkaar gevuld. De meeste dozen waren voorzien van een machtiging. En met wat geld vanuit de collecte tijdens Kinderkerst hebben we de overige dozen ook van verzendkosten kunnen voorzien. Dat is dus 97 x € 6,- = € 582,- aan verzendkosten die we ontvangen hebben. Daarnaast hebben we ook nog eens € 178,45 aan stichting Edukans over kunnen maken, waarvoor dank.

 

Stichting Edukans maakt zich hard voor onderwijs aan alle kinderen en kan deze opbrengst daar goed voor gebruiken. Met een volgeladen auto zijn we naar Zevenhuizen gereden om daar alle schoenendozen over te dragen aan stichting Edukans. Daar aangekomen kwamen we in een grote loods waar tientallen vrijwilligers de dozen nogmaals controleerden en inpakten in enorme kartonnen dozen. Op het moment dat we daar aankwamen hadden ze al 25.000 dozen gecontroleerd en ingepakt in een maand tijd. Onvoorstelbaar veel werk. Op het moment dat wij de dozen kwamen inleveren, waren ze bezig met een verscheping richting Irak. Dus mogelijk dat onze dozen daar ook terecht komen. Aan diegenen die op de machtiging een e-mailadres hebben ingevuld, zal stichting Edukans berichten waar de betreffende doos terechtgekomen is.

 

Namens de Kinderkerstcommissie wil ik iedereen hartelijk danken voor alle inzet, zodat we met elkaar er een mooie actie van hebben kunnen maken.

 

Namens de Kinderkerstcommissie,

 

Marijke Kool, e-mail marijke_kool@yahoo.com