Vespers – Chassidische legenden

25-02-2014

 

Chassidische vertellingen

De vespers in de veertigdagentijd vinden dit jaar weer plaats in De Ark, elke woensdag om 19.30uur. Elke woensdagavond wordt een Chassidische legende verteld. De joodse denker Martin Buber verzamelde verhalen die de ronde deden onder de Chassidim. De Chassidische vertellingen spelen in joods Oost-Europa in de 18e eeuw. Het Chassidisme was een mystieke beweging die vrolijkheid en glans bracht in het harde, onzekere en vaak armoedige leven van de joodse gemeenschap.

 

 

Hendrik Nicolaas Werkman verbeeldde deze Chassidische Legenden in twintig druksels. Reproducties daarvan hangen in maart en april in De Ark en in De Open Hof.

 

Vanaf 12 maart is er na de vespers gelegenheid om onder leiding van ds. Piet van Veldhuizen het boekje ‘De Weg van de Mens’ van Martin Buber te lezen.

 

15 maart om 20.00uur komt Klezmertrio Vilde Katshke muziek maken in De Ark. (entree 5 euro)

 

23 maart vanaf 15.00uur vertelt ds. Jan Henk Hamoen waarom Hendrik Werkman in de Tweede Wereldoorlog zijn leven in de waagschaal stelde om de vertellingen te verbeelden.

 

Op 13, 20 en 27 maart, 20.00uur, is er gelegenheid om onder leiding van Machteld Teekens te sjabloneren. Dit is de techniek waarmee Henkdrik Werkman zijn druksels maakte.

 

Voor al deze data bent u van harte uitgenodigd.

ds. Marianne Moerland