Vrouwencontact 90 Jaar!!!

Een vereniging van het eerste uur. Eerder opgericht dan de landelijke Gereformeerde Vrouwenbond.

Eén van de oprichters was Truus Molendijk, lerares in Hendrik-Ido-Ambacht. Zij gaf naailes aan een groep vrouwen en vond eigenlijk ook wel dat de vrouwen wat meer kennis van de bijbel moesten hebben. Daarom las ze, tijdens de naailes voor uit de bijbel en maatschappelijke- en geschiedenisboeken.

In 1933 ontstond de officiële naam voor deze gereformeerde vrouwenvereniging, nl: Onderlinge Schriftkennis, als nr. 1 bij de landelijke bond!

Dit samenkomen was van waarde, als vriendinnen in geloof, waar ook lief en leed met elkaar gedeeld kon worden.

Wel is de naam van onze groep later veranderd in: Vrouwencontact.

En nog steeds komen we bij elkaar om Bijbelse en maatschappelijke onderwerpen met elkaar te bespreken. Daarbij maken we meestal gebruik van het blad In Gesprek die door leden van de landelijke bond met mooie onderwerpen maandelijks werd toegezonden naar de leden.

Ons oud-lid, Lena Nugteren, inmiddels overleden, schreef in een brief, toen we 75 jaar bestonden, het volgende: wat allemaal eenvoudig begonnen is, is uitgegroeid tot een wonder wijd gebeuren. De vereniging bij ons in Ambacht is bijzonder, we mogen allen onze vragen en gedachten uitspreken en er wordt altijd naar geluisterd. We moeten vooruit kijken en met Gods hulp ons geloof versterken, zeker in deze tijd.

Dat waren mooie woorden van Lena!

In de loop der jaren groeide de landelijke bond uit tot 300 groepen, waarbij zo’n 5000 vrouwen lid waren.

De bond organiseerde jaarlijks ontmoeting- en studie dagen.

Toen de bond 70 jaar bestond, kreeg ze een andere naam, nl. PVO, Protestantse Vrouwen Organisatie, dit omdat de bond toen ging samenwerken met vrouwen van de Hervormde en de Evangelisch-Lutherse kerk, met als doel een bredere inzet voor een veelkleurige samenleving.

In 2017 werd vanwege het ontbreken van een nieuw bestuur, de laatste landelijke dag gehouden in Barneveld, waar 800 leden bij aanwezig waren, ook wij, uit Ambacht, waren daar met een grote groep bij.

In 2008 vierden we met 32 leden ons 75 jarig bestaan. Nu, 15 jaar later, hebben we nog zeventien leden op de lijst staan, waarvan de meesten maandelijks aanwezig zijn, nu in De Hofkamer van onze kerk, op woensdagmiddag van 14.30 tot ± 16.30 uur.

Onderwerpen op deze middagen worden meestal verzorgd door twee leden, iemand trakteert dan en er wordt een kort verslag gemaakt.

Op de laatste bijeenkomst van het seizoen, in mei, gaan we soms uit, of we eten gezellig met elkaar in de kerk. Ook in de zomertijd is er de mogelijkheid om eens per maand bij één van de leden gezellig op de koffie of thee te komen.

Ons bestuur bestaat uit twee voorzitsters, een secretaresse, penningvrouwe en een algemeen adjunct.

Nadat de bond is gestopt, komen wij, begrepen we, als één van de weinige groepen nog regelmatig bij elkaar en daar zijn we best trots op.

Het zijn gezellige en leerzame bijeenkomsten, dus als u denkt, daar zou ik me best bij willen aansluiten, of zomaar een komen kijken, dan kunt u het best contact opnemen met onze secretaresse.

VAN HARTE WELKOM!!!

Emmie Hilmert, tel. 06 17 87 49 28 of mailen naar: ehilmert@gmail.com