Vrijwilligersavond 25 november – toespraak Antoinette

Op 25 november j.l. was een avond georganiseerd om alle vrijwilligers in De Open Hof te bedanken. Aan het begin van de avond opende Ds. Antoinette een presentatie van kerststalletjes, verzameld en nagelaten door Bep van der Velden.

Hieronder de tekst van het toespraakje van Ds. Antoinette.

Lieve mensen van De Open Hof,

Lieve vrijwilligers van De Open Hof.

We zijn blij dat we jullie hier vanavond mogen verwelkomen. Blij om de taken die jullie zichtbaar en onzichtbaar op jullie nemen. Blij om wat het ons als gemeenschap schenkt aan saamhorigheid, aan zorg, aan hartelijkheid, aan lichtjes als het donker is.

Een van onze vrijwilligers was Bep van der Velden. Op allerlei plekken was ze door de jaren heen te vinden en velen van ons hebben haar goed gekend. Bep was daarnaast ook een verzamelaar en nog voor haar dood heeft ze haar verzameling kerststallen aan Ellie van Es gegeven om deze te bewaren voor de Open Hof. Dankbaar laten we ze vandaag zien. Ellie en Anneke maakten er een mooie tentoonstelling van en ik zou u zeker willen aanraden om een dezer dagen op uw gemak langs de stalletjes te lopen en te kijken wat dat met u doet.  Het zijn kleine lichtjes van geloof en vertrouwen die we maar wat graag aan u laten zien.

Als elke vrijwilliger een ster zou zijn, werd het nooit meer donker.  Het is een bekende uitspraak van Loesje en ik kan niet anders dan deze vanavond onderschrijven.

Elke keer weer ben ik verrast als ik zie hoeveel tijd, energie, aandacht en liefde mensen overhebben voor de kerk en voor elkaar. Zonder u zou dit gebouw kil en leeg zijn, zonder u zou de kerk haar hart verliezen. Geloven doe je samen! We hebben elkaar nodig om vertrouwen te leren, om elkaar bij de gelovige les te houden, om elkaar te dragen als het leven pijnlijk en moeilijk is. In de twee jaar dat ik hier predikant mag zijn, heeft het me vaak geraakt. Hoe zoveel mensen op hun eigen wijze een bijdrage leveren. Bovenal heeft het me geraakt dat u hart heeft voor deze gemeenschap, hart voor elkaar. En samen vormen we een bont en levendig gezelschap van zoekers en vinders, van twijfelaars en gelovigen, van voortrekkers en volgers.

Beps lievelingslied was: voor ieder van ons een plaats aan de tafel. Het was belangrijk voor haar dat ze zich niet alleen thuis mocht voelen hier in de kerk, maar ook gewenst, gezien en geliefd. Ten diepste denk ik dat dat kerk is. Mensen die met vallen en opstaan een weg met God durven te gaan en daarbij graag om zich heen kijken naar hun medereizigers, graag met elkaar aan tafel gaan, graag met elkaar het leven delen.

Dat vieren we vandaag in alle vrolijkheid met elkaar, omdat u die ster bent, en u, en u, omdat we samen Gods licht en liefde weerspiegelen.