29 maart: Filmclub De Open Hof/De Ark

05-03-14

 

Movie Camera

Op 29 maart is het weer zover; een filmavond van onze filmclub. Wederom met een verzoeknummer van één van onze filmfans. In het Jeugdhuis van De Open Hof bekijken we deze avond “Des hommes et des dieux”, geregisseerd door Xavier Beauvois, met Lambert Wilson, Michael Lonsdale en Roschdy Zem. Dit op ware feiten gebaseerde Franse drama werd met diverse prijzen bekroond, waaronder de prestigieuze Grand Prix tijdens het Filmfestival van Cannes.

 

Het verhaal speelt zich af in een onooglijk dorp, ergens in Algerije, in het midden van de jaren negentig. Acht Cisterciënzer monniken van middelbare leeftijd of ouder wonen samen in een klein klooster, in schijnbaar complete harmonie met de moslimbevolking om hen heen. Vader Luc (Michael Lonsdale) is arts en verzorgt dagelijks zo’n 150 mensen. Christian (Lambert Wilson) is het brein van de orde, die het grootste deel van de contacten met de buitenwereld verzorgt, en op die manier bijna de functie van sociaal werker vervult voor het dorp. De monniken leven van het land, worden uitgenodigd op plaatselijke feesten, en lijken gewoon in het algemeen een ideale geestesrust te hebben gevonden in het leven. Dat alles komt echter op de helling te staan wanneer moslimextremisten steeds meer geweld plegen in de regio. De monniken krijgen de raad om te vertrekken, maar komen na lang beraad tot de beslissing om toch te blijven. Een besluit dat extreme gevolgen zal hebben.

 

Des hommes et des dieux

Door de confrontatie met het moslimextremisme presenteert de film een actueel thema. Opmerkelijk is dat de schrijnende gebeurtenissen niet leiden tot een anti-islamitische propagandafilm door de genuanceerde manier waarop regisseur Xavier Beauvois deze thematiek uitwerkt. Dat wordt met name zichtbaar in de wijze waarop de gematigde moslimbevolking samenleeft met de katholieke kloostergemeenschap. De monniken prediken tegen de bevolking niet over hun geloof en proberen hun eigen waarden niet op te dringen, maar helpen waar ze kunnen en blijven vooral vasthouden aan de nederigheid die deel uitmaakt van hun beloften. Zo maken zij hun waarden zichtbaar en vindt er toenadering plaats tussen twee levensvisies die elkaar lijken uit te sluiten.

 

Een nog dieper reikende dimensie bereikt de film op momenten waarop de monniken geconfronteerd worden met de consequenties van hun keuze voor de waarden die ze diep in hun hart koesteren en de dilemma’s die daar bijhoren. Zullen ze wijken voor de bedreigingen door zowel het regeringsleger als de fundamentalistische rebellen of blijven ze verbonden met hun oorspronkelijke roeping en de plaatselijke bevolking? De film brengt ons dicht bij de persoonlijke drijfveren en de bijbehorende menselijke worsteling en houdt ons zo ook de spiegel voor over onze eigen plaats in de samenleving. Voor welke kernwaarden staan we zelf en hoe integer zijn we in de keuzes die we maken? Zijn we bereid daarvan de gevolgen te dragen?

 

24 mei is de laatste filmavond van het seizoen, ook weer in het Jeugdhuis van De Open Hof. Dan staat de film “The boy in the striped pyjamas “ op het programma. De filmavonden beginnen steeds om 20.00 uur, vanaf 19.45 uur is er koffie of thee en na afloop van de film praten we nog wat na met een drankje en een hapje.

 

Aanmelding is in verband met de organisatie aanbevolen (maar niet noodzakelijk). Per mail bij Truus Alblas (truus@alblas-ict.nl) of bij het aanmeld-adres van De Ark aanmelden@dearkonline.nl, en anders per telefoon of sms bij Truus Alblas(06-24460669) of ds Piet van Veldhuizen (06-38304109). We rekenen op een vrijwillige bijdrage van ongeveer 2 euro per persoon voor de filmrechten.

 

Filmclub De Open Hof/De Ark,

Truus Alblas en Piet van Veldhuizen