Aan tafel!

Voor ieder van ons een plaats aan de tafel. Dit lied 388 is me in de afgelopen periode dierbaar geworden. Omdat het iets laat zien van Gods gastvrijheid, van een tafel met plaats voor wie er ook maar aan wil schuiven. We maakten een mooie start met het nieuwe seizoen. Wat was het heerlijk, met ruim 60 mensen aan die lange tafel te zitten. Het leek wel op het beeld dat Jesaja ons schetst, over al die mensen die samen komen rondom de maaltijd. Ik werd er heel erg blij van. Wat goed om op deze wijze te delen in elkaars verhalen en elkaars leven. Dank aan alle lieve vrijwilligers die deze dag mogelijk maakten!

Met een kleinere groep hadden we een gesprek over de maaltijd in de bijbel. Daarbij kon natuurlijk het vieren van de gedachtenismaaltijd niet uitblijven. Dat bleek niet voor iedereen een feestelijke aangelegenheid te zijn. De oude woorden zijn dan misschien heel vertrouwd, maar schuren ook. Ik hoop van harte dat een ieder zich uitgenodigd voelt om aan te schuiven bij die maaltijd.

Zoals onze zoon als kleine jongen eenvoudig de kern wist te raken bij ons gesprek thuis over de tafelviering. Hij keek me wat bedachtzaam aan en meldde dat hij het wel begreep. Het is net zo iets als wanneer mensen bij ons komen eten. Dat vind ik heel gezellig. In de kerk eten we samen, omdat we bij elkaar en bij God horen, voegde hij er nog aan toe. Ik dacht, jij kunt meevieren, want je begrijpt precies waar het over gaat, de viering van de tafel is de viering van de gemeenschap met God en met elkaar. We worden door de Eeuwige zelf aan tafel uitgenodigd. Daarom is het een vreugdevol gebeuren, als een soort voorproeverij van Gods koninkrijk, waar alle mensen een plaats aan de tafel krijgen. Ik hoop het in het komend seizoen zo met elkaar te vieren: in dankbare vreugde dat we bij elkaar en bij God horen.

Ds. Antoinette van der Wel (dsavdwel@deopenhof-hia.nl en telefoon 06-10812631)