Vier verrassende avonden over delen in november 2016
Bethelkerk | De Hoeksteen | De Ark | De Open Hof
Delen
Alles zullen we samen delen. Voor de grap zeggen we daar vaak achteraan: ik een beetje meer dan jij. Want we ervaren dagelijks dat het geluk slecht verdeeld is in deze wereld. En het ongeluk dus ook.
Alles wat leeft, deelt. We geven onze genen door, we ademen samen dezelfde lucht. We hebben ons werk verdeeld: de meeste mensen bakken niet zelf hun brood, niemand haalt zelf de krant bij de drukker en de drukker schrijft zijn krant niet zelf vol. Aan deze folder heeft zelfs een houthakker ergens ver weg een bijdrage geleverd. Als we straks een collecte voor de onkosten voor dit project houden, gaat langs ingewikkelde wegen ook een cent van de opbrengst naar die houthakker.
Dus delen doen we onwillekeurig al. Maar soms kies je er ook voor. Door met een taart die je kreeg, naar de buren te stappen om er samen van te genieten. Of door geld dat je missen kunt, te geven aan goede doelen. Door je verhaal aan een ander te vertellen, of tijd te maken om naar een ander te luisteren. Door van je auto een deelauto te maken. Door donor te worden.
Hoe werkt dat? Ben je daar vrij in? Is het een kwestie van wel of geen zin hebben? Word je gelukkig van delen of is dat een sprookje? En: je mag zelf weten met wie je deelt, maar wat nu als sommigen daardoor uitgesloten worden?
Eenzaamheid geldt als een van de grootste noden van onze samenleving. Hoe kan dat, als we met z’n allen op een hoop wonen en zoveel met elkaar delen? Is iemand eenzaam omdat de buren te weinig delen, of omdat zij/hij zelf niet deel-neemt? Nee, zo simpel ligt het vast niet, maar het zijn wel belangrijke vragen.
Vandaar dit project van vier avonden, ter bevordering van een goede kwaliteit van leven in onze leefomgeving. Kom deelnemen!
Dinsdag 1 november
You never walk alone
Over delen en alleen-zijn in ons dagelijks leven
Ook wie niet delen wil, deelt allang. We ademen voortdurend elkaars gebruikte lucht en de bouwstoffen van onze cellen komen uit de supermarkt. Zo bezien is eenzaamheid gezichtsbedrog. En het individu, een mens alleen – bestaat dat eigenlijk wel? Op deze avond houdt ds Piet van Veldhuizen hierover eerst een conference die luchtig is en toch hout snijdt. Daarna laten we de bekende publiciste Lisette Thooft (Happinez, VolZin) aan het woord over ons verlangen om te delen en deelgenoot te zijn – en waarom dat soms toch niet lukt, en wat ons dan misschien zou kunnen helpen…
Bethelkerk, Rotterdamseweg 73 Zwijndrecht, aanvang 20:00 uur
Woensdag 9 november
Het is wel ongelijk verdeeld
Over solidariteit
De lucht die we inademen is in onze samenleving min of meer gelijk verdeeld. Vrijwel al het andere is ongelijk verdeeld: inkomen, kansen, liefde, bezit, gezelschap en eenzaamheid, gezondheid en ziekte, geluk en pech. In veel gevallen hebben wij die verdeling niet in de hand, maar kunnen we wel beslissen om te delen. Onder het motto: gedeelde smart is halve smart, gedeelde vreugd is dubbele vreugd. We noemen dat solidariteit – kun je dat organiseren of moet dat vanzelf gaan? En is het een (religieuze) plicht of zit het gewoon in onze natuur?
De Hoeksteen, Thorbeckelaan 2 te Zwijndrecht, aanvang 20:00 uur
Dinsdag 15 november
Deeleconomie: duurzaam en nog leuk ook
Over de nieuwste mogelijkheden om samen te doen
Na een tijd waarin allerlei dienstverlening gebundeld werd in steeds grotere bedrijven, is er nu een tendens om via nieuwe technologie gebruik te maken van elkaars diensten, dicht bij huis. Autodelen, couchsurfen, onderlinge hulp, uitwisseling van spullen, een maaltijd afhalen bij een buurtbewoner die wat extra heeft gekookt – en dat allemaal vooral via apps. Het klinkt paradijselijk, maar ook in het paradijs zat er een addertje onder het gras. Kunnen we elkaar een soort gebruiksaanwijzing bieden, om niet in valkuilen te trappen maar wel te genieten van deze nieuwe ‘democratische’ dienstverlening?
De Open Hof, Schildmanstraat 72, Hendrik-Ido-Ambacht, aanvang 20:00 uur
Woensdag 23 november
En nu de praktijk: bij elkaar aan tafel!
Walking dinner
Een van de meest basale manieren van delen is: samen eten. Zakenlui doen het om soepel tot een deal te komen, families doen het om wrijving weg te nemen, gezinnen bespreken de lopende zaken aan tafel (toch?). Op deze avond gaan we samen eten, zes aan zes, het voorgerecht om 18:00 uur in één huis en het hoofdgerecht om 19:00 uur in een ander – en dan het toetje met nagesprek en koffie om 20:00 uur in De Ark. Je geeft je met z’n tweeën op (dus daar zoek je iemand voor), en we horen graag wie wel gastvrouw/heer wil zijn voor zo’n tafel van zes. Aanmelden via dinner@dearkonline.nl of 06-41204097 (Marianne Kik).
De Ark, Olijfgaarde 12 te Hendrik-Ido-Ambacht, DESSERT 20:00 uur
Op alle avonden zijn er gesproken bijdragen door ervaringsdeskundigen en mensen uit de betreffende werkvelden. Meestal zullen dat mensen uit de naaste omgeving zijn, mensen die u tegenkomt. Telkens is er ook ruim gelegenheid tot uitwisseling van gedachten en gevoelens. We houden het dicht bij huis, dicht bij de praktijk en dicht bij ons hart.
Wie zijn wij?
De vier organiserende kerken maken deel uit van de Protestantse Kerk in Nederland. Sinds 2012 maken de predikanten van deze kerken ieder jaar samen een programma rond een actueel maatschappelijk onderwerp. In hun pastorale werk horen zij als vertrouwenspersonen wat mensen bezig houdt en zoeken zij samenwerking met tal van instanties en vrijwilligers in het belang van een herbergzaam maatschappelijk klimaat.
Praktische informatie
De toegang is vrij en aanmelding is niet nodig. De vier avonden zijn elk los te bezoeken. Aan het einde van elke avond is er wel gelegenheid om een vrijwillige gift te geven als u het programma hebt gewaardeerd. De organisatoren hopen op die manier een gedeelte van de kosten te kunnen terugwinnen.
De Open Hof
078-6813809 |
Bethelkerk
078-6128868 |
De Hoeksteen
078-6122065 |
De Ark
078-6820648 |
Voor inlichtingen over dit project: 06-41204097 (Marianne Kik) |