Goede woorden

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik heb in deze dagen van oorlogsberichten en geweld behoefte aan goede woorden. Aan een toon die het verschil maakt in al die verdrietige beelden en berichten. Woorden die spreken van licht en liefde in plaats van duisternis en haat. Het is soms zo onvoorstelbaar om te zien hoe mensen tegen over elkaar zijn komen te staan, die eigenlijk buren zijn. Zou taal sterk genoeg zijn tegenover al dat geweld dat we zien?

Ik weet niet zo goed hoe ik zelf zou reageren als ik in een oorlog verzeild zou raken. Maar ik hoop van harte dat ik dan de kracht zou vinden me niet over te geven aan haat. Ik las van de week in het dagboek van Etty Hillesum deze ene zin: “En al zou er nog maar één fatsoenlijke Duitser bestaan, dan zou die het waard zijn in bescherming genomen te worden tegen de hele barbaarse bende en om die éne fatsoenlijke Duitser zou men dan niet zijn haat mogen uitgieten over een geheel volk.”

Hoe verbazingwekkend actueel zijn die woorden uit 1941 ook vandaag nog. Laten we proberen de goede woorden met elkaar te delen en volhardend te blijven spreken over onze naasten als mensen die, net als wij, verlangen naar vrede en rust.

In de hal van de kerk hebben we de boom van de startzondag een plekje gegeven. Op de bar liggen blaadjes, klaar om beschreven te worden met ‘goede woorden’. We vinden het fijn als u uw goede woorden met ons wilt delen. Schrijf ze op en hang ze aan de boom.

Ds. Antoinette van der Wel (dsavdwel@deopenhof-hia.nl en telefoon 06-10 81 26 31)