Vierkerken project: Met alle geweld.

Op vier achtereenvolgende dinsdagen organiseren De Ark, de Bethelkerk, de Hoeksteen en De Open Hof vier avonden rondom dit thema.

Het project gaat over agressie en geweld in de wereld • in de samenleving • in jezelf
Vier bijeenkomsten in oktober/november 2023
De Open Hof 24 oktober | De Hoeksteen 31 oktober | De Ark 7 november | Bethelkerk 14 november

Geweld is overal
Het probleem is dat geweld vaak meer kapot maakt dan je lief is, of meer dan nodig. Dat het ons op een onverdraaglijke manier ongelijk maakt aan elkaar: onderdrukkers en onderdrukten, of daders en slachtoffers. Het breekt stuk wat heel had moeten blijven.
Soms is geweldloos verzet het enige antwoord op geweld. Maar soms ook moet agressie echt bestreden worden – daarvoor hebben we de overheid met haar geweldsmonopolie. Al zijn daar van alle kanten veel twijfels bij: werkt dat nog wel, heeft het ooit gewerkt?
Geweld achter de voordeur is een actueel en bijzonder ingewikkeld thema. Je wilt slachtoffers beschermen, maar ingrijpen is ook een vorm van geweld. Wie daar verantwoordelijk voor is, kan het bijna niet goed doen. Maar niets doen is ook geen optie. En dan moeten we ook nog leren omgaan met het geweld in onszelf. Soms heb je die oerkracht nodig om vrij te breken uit innerlijke gevangenschap, om in opstand te komen tegen wat jou eronder houdt. Maar hoe kun je het geweld in jezelf zó vormgeven dat het jouzelf en anderen niet vernietigt?
Religieus geweld is nog een thema apart. Waarom worden gelovigen zo vaak gewelddadig, in het klein en in het groot? Elkaar met een vredesboodschap grof te lijf gaan – hoe kan het bestaan?

We gaan het in deze vier bijeenkomsten onderzoeken

In de kerk vind u een uitgebreide folder met informatie. Avonden om je aan te scherpen en om aan het denken te worden gezet. Wees welkom.