Groen geloven, kan dat? Lezing 18 november 19.30 uur

Op 18 november om 19.30 uur ontvangen we Marjolein Tiemens-Hulscher in De Open Hof voor een lezing over groen geloven. Vast even voorproeven? Kijk dan eens op haar website: groengeloven.com. en lees het interview beneden. We hopen velen van u 18 november te ontmoeten.

Ds. Antoinette van der Wel (dsavdwel@deopenhof-hia.nl en telefoon 06-10 81 26 31)

 

Interview met Marjolein Tiemen-Hulscher

GroenGeloven
‘Wil je iets over jezelf vertellen?

Ik ben 60 jaar, getrouwd en moeder van twee kinderen, nu twintigers. Ik ben opgevoed in een katholiek nest door twee biologen. Liefde voor de natuur heb ik van jongs af aan meegekregen. Ruim tien jaar geleden ben ik begonnen met GroenGeloven. Ik maakte me grote zorgen over hoe we met de aarde omgaan en verbaasde me erover dat daar vanuit de kerken zo weinig aandacht voor was.

Hoe zie jij de relatie tussen geloof en duurzaamheid?

Misschien moet je dan eerst iets zeggen over wat je onder duurzaamheid verstaat. Voor mij is dat meer dan zonnepanelen en tonnen CO2-uitstoot tellen. Het gaat om hoe we met elkaar samenleven en met onze omgeving omgaan. Daarom hoort duurzaamheid tot de kern van het christelijk geloof. Duurzaamheid gaat over samenleven, naastenliefde, gerechtigheid, solidariteit, barmhartigheid; kernwaarden van de christelijke traditie.

Meer te zijn in plaats van te hebben. Wil je daar iets meer over vertellen?

Met te zijn, bedoel ik dat je geniet van wat je wel hebt en van wat je toekomt. Dat je met aandacht probeert te leven in het moment. Dat zijn dingen die je niet kunt kopen, die worden je grotendeels gegeven en je kunt ervoor open staan om die te omarmen.

Je spreekt over verbondenheid. Hoe zie jij dat?

Verbondenheid heeft meerdere dimensies. De ecologische verbondenheid, alles wat bestaat is op een of andere manier afhankelijk van elkaar en daardoor ook met elkaar verbonden. Denk alleen maar aan ons brood op ons bord. Zelfs de bodembacteriën hebben daaraan bijgedragen. Hieruit volgt de logische gedachte dat wat goed is voor de aarde, ook goed is voor de mens.

Innerlijke verbondenheid gaat ook over je verbonden voelen met de volgende generaties of de mensen aan de andere kant van de wereld. Ook zij zijn onze naasten (de planten en de dieren trouwens ook). Heb je naasten lief en leef zo dat jouw manier van leven niet ten koste gaat van hun leven, maar hun leven verrijkt.

GroenGeloven is je levenswerk geworden. Wil je daar iets over vertellen?

Ik vind het belangrijk om te laten zien dat we de ecologische crisis niet alleen met wetenschap en techniek kunnen oplossen, omdat het in de diepste zin een spirituele crisis is. Duurzaamheid is dus meer dan alleen zonnepanelen op je dak, je huis isoleren, een elektrische  auto en een warmtepomp en verder doen wat we altijd deden. Het gaat om een levenshouding. En met dat verhaal hoop ik mensen te bereiken en te inspireren door het geven van lezingen en workshops.’

Interviewer: ds. Antoinette van der Wel