Biologische voeding en Fairtrade artikelen zijn verkrijgbaar in de supermarkt. Daar weten we steeds meer van. Maar hoe zit dat bij bloemen en planten? Anja en Ria gingen op onderzoek uit en bezochten de bloemenwinkels van Ambacht. Lees hier onder ons verslag.
Sinds enige tijd is de bloemist ‘Ambacht in het Groen’ in de Schoof gevestigd, een kleine gezellig ingerichte winkel. Anneke vertelt dat ze bij de inrichting al gelet hebben op duurzaamheid. Spullen van de kringloop, van een oude werkbank werd de toonbank gemaakt en een gerooide boom kon goed dienen voor het decoreren van de winkel. Anneke vertelt dat het voor haar belangrijk is dat ook mensen met een smalle beurs een leuk en betaalbaar bloemetje kunnen kopen. Bij het inkopen van de bloemen en planten wordt door haar gelet op duurzaamheid. Momenteel is rond de 59% duurzaam ingekocht. Nog niet alles is duurzaam gekweekt in te kopen. Wel is duidelijk dat het proces van bloemen en planten, gekweekt met minder giftige stoffen, is ingezet. Anneke verkoopt de bloemen verpakt in papier. Ze vertelt dat het bij koud weer noodzakelijk is om cellofaan verpakkingsmateriaal te gebruiken.
Onze zoektocht ging verder bij bloemist De Sitter in de Schoof. Cor de Sitter stond ons te woord. De winkel is aangesloten bij Fleurop Nederland. Fleurop werkt met certificaten (Barometer Duurzame Bloemist) die de duurzaamheid van de winkel aangeven. De Sitter is zilver gecertificeerd. Op de site van fleurop.nl is te lezen wat deze certificering allemaal inhoudt. Cor vertelt dat door de enorme energiekosten er flink wat aanpassingen zijn gedaan in de winkel. Zo is de deur niet meer heel de dag open maar gaat deze pas open als er een klant voor staat. Er is ledverlichting gekomen en wat grote lampen gaan niet meer aan. Ook worden de bestelbusjes elektrisch en als er nog een dieselmotor in de bus zit dan wordt er een filter bij de motor geplaatst. Veranderingen gaan geleidelijk maar er is veel aandacht voor duurzaamheid. Zo zijn de zakjes van de plantenvoeding niet meer van plastic maar van papier. Wat steeds de juiste keuze is blijkt moeilijk te zijn. Zo is bij Cor in de winkel het inpakpapier minder milieuvriendelijk dan het cellofaan verpakkingsmateriaal. Cor vertelt dat de transitie gaande is, maar dat de klanten daar dikwijls niet van op de hoogte zijn.
We vervolgen onze zoektocht bij bloemist Floralin op winkelcentrum Reeweg. Eigenaar Linda vertelt dat haar winkel het Fairtrade keurmerk heeft. Ze koopt bij één groothandel in, een groothandel die met biologisch en Fairtrade producten werkt. Linda verpakt haar bloemen in gerecycled papier. Ze is blij met de duurzame ontwikkeling die nu ook in de bloemenwereld steeds meer aandacht krijgt.
Weer stappen we op de fiets, nu om een bezoek te brengen aan bloemist Bonne Fleur op het Louwersplein. Wilfred vertelt dat zijn winkel het certificaat Barometer Duurzame Bloemist heeft. Deze landelijke certificering kent drie niveaus: brons, zilver en goud. Elk jaar wordt de winkel getoetst. Bonne Fleur is zilver gecertificeerd. Bij de inkoop wordt gelet op duurzame teelt. Wel is ook de consument aan zet om voor biologische teelt te betalen. Een bosje tulpen kost nu €2,99, maar voor een bosje biologische tulpen is de prijs €6,99. De consument wil dat nog niet betalen. Toch zijn er afspraken te maken met de importeurs. Van alle rozen die Wilfred verkoopt is 90% duurzaam gekweekt. We letten ook op onze afvalverwerking. Al het groen wordt gecomposteerd. De transitie gaat langzaam. Hij verwacht dat pas de volgende generatie volledig duurzaam zal werken. Dat maken wij niet meer mee, aldus Wilfred. Binnenkort is zijn bedrijf volledig energieneutraal, dat gebeurt als op zijn bedrijfsruimte zonnepanelen worden gelegd.
Uiteindelijk belanden we op de Sophiapromenade bij bloemenwinkel ‘Natuur Geschikt’. Anneline staat ons te woord. Ze heeft haar winkel ingericht met niet alleen bloemen en planten maar ook met enkele Fairtrade producten zoals tassen en sieraden en duurzame kaarten. Ook verkoopt ze zijdebloemen. Zijdebloemen zijn mogelijk duurzamer dan echte bloemen vertelt Anneline omdat ze erg lang meegaan. In de zomer kun je meer bloemen aanbieden die duurzaam zijn gekweekt dan in de winter. De bloemen en planten hebben veelal het MPS-A keurmerk en worden verpakt in gerecycled papier. (Het MPS keurmerk wordt gebruikt in de bloemen- en plantenhandel. Het MPS-A + keurmerk is het strengst en MPS- C keurmerk het minst streng. Het beoordeelt de telers ten opzichte van elkaar en ze worden onafhankelijk beoordeeld op aspecten als bemesting, bestrijdingsmiddelen en energie. Extra score krijgt men voor het scheiden van afval en watervoorziening. MPS gebruikt een lijst van gifstoffen die in Europa verboden zijn maar buiten Europa nog wel gebruikt mogen worden zoals bijvoorbeeld in Afrika. Meer hierover kunt u lezen op de website van Milieu Centraal).
Wij fietsen naar huis en hebben leuke gesprekken gehad met de bloemisten in Ambacht. Thuis gekomen ligt het weekblad De Brug in de bus en daarin lezen we een artikel over de plantenwinkel Groene Chaos. We besluiten ook deze plantenwinkel, gevestigd aan de Dorpsstraat 104b, een bezoek te brengen. Desirée vertelt dat ze altijd zo blij wordt van planten, dat de zuurstof die ze geven zo zuiverend werkt en dat ze daarom heeft besloten een plantenwinkel te openen. De winkel is ingericht met tweedehands artikelen. Er hangt een houten ladder aan het plafond waar de hangplanten aan zijn gehaakt. Desirée wijst ons erop dat de aankoop van een plant soms duurzamer is dan de aankoop van bloemen omdat een plant langer mee gaat. Wel is het nog moeilijk om kamerplanten te kopen die biologisch zijn gekweekt. Bij de inkoop van artikelen voor haar winkel let ze op duurzaamheid.
Wat wel opviel tijdens onze gesprekken was de opmerking bij meerdere bloemisten dat de consument nog weinig vraagt naar duurzame bloemen en planten! Misschien dat we daar met deze informatie een kleine bijdrage aan kunnen leveren en het u helpt een duurzame en bewuste keuze te maken bij het kopen van uw bloemen en planten.
Namens de groep GroeneKerk van De Open Hof, Anja van der Weijde en Ria Kool.