Vertrouwen in de liefde

Over het (levens)belang van een hechte en veilige relatie  en hoe daar aan te werken.

Op zaterdagavond 6 februari zullen Leo Mewe en Annebeth Post Uiterweer een lezing geven gebaseerd op het boek ‘Houd me vast’ van Sue Johnson en de ervaringen met de vele stellen die bij hen kwamen om aan hun relatie te werken.Vertrouwen is voor misschien wel alle stellen een zeer belangrijk thema. Dat is logisch: je partner is de belangrijkste persoon in je leven. Bij hem of haar ben je het meest kwetsbaar, zijn of haar mening telt het zwaarst, er is een grote wederzijdse afhankelijkheid. Dit maakt vertrouwen cruciaal.

Sue Johnson ontwikkelde een vorm van relatietherapie (Emotionally Focussed Therapy, EFT) die uit vele wetenschappelijke onderzoeken naar voren komt als de best werkende vorm van relatietherapie op dit moment. Op basis van haar therapeutische werk en onderzoek schreef zij vervolgens de bestseller ‘Houd me vast. – Zeven gesprekken voor een hechte(re) en veilige relatie’. Een zelfhulpboek voor stellen en echtparen die willen werken aan de belangrijkste relatie in hun leven. Waarin we kunnen leren dat de kracht van liefde de veiligheid kan geven om echt kwetsbaar te zijn bij elkaar. We kunnen dan duidelijk maken wat we ten diepste van de ander nodig hebben, en we kunnen er op vertrouwen dat dit door onze partner net zo belangrijk wordt gevonden.

6 februari zullen we aan de hand van de zeven gesprekken van Sue Johnson dieper ingaan op het belang van vertrouwen in de relatie met je partner. Wat houdt vertrouwen in een liefdesrelatie eigenlijk in? Welke voorwaarden zijn er, wanneer wordt vertrouwen geschaad en hoe kan het vertrouwen hersteld worden?

Hoe kan het ‘Houd me vast’ programma van Sue Johnson hierbij helpen, wat houdt dit programma in en hoe zou je hier zelf in je relatie mee aan de slag kunnen? Hoe kan een hechte en veilige relatie bijdragen aan jouw eigen individuele welzijn en ontwikkeling?

Onze belangrijkste relatie is niet voor niets ook de plek waar de meest pijnlijke strijd wordt gevoerd. Dit maakt ook dat het vertrouwen deuken en schade kan oplopen. ‘Houd me vast’ maakt heel duidelijk waarom dit zo is. Vaak gebeurt dit via een min of meer vast patroon, waarin beide partners hun eigen aandeel hebben. Wanneer je dit patroon leert herkennen en kan ombuigen, ontstaat er een veiligheid die de basis kan zijn om het vertrouwen te herstellen waar nodig.

De lezing zal gehouden worden in de kerk De Open Hof op zaterdag 6 februari om 20.00 uur.

De kerkzaal is open vanaf 19.30 uur.

Leo Mewe en Annebeth Post Uiterweer werken als relatietherapeuten samen in de praktijk ‘Relaties & Co.’ In deze praktijk geven zij relatietherapie, gezinstherapie en individuele therapie. Na vele jaren ervaring in het werken met echtparen en gezinnen in grotere instellingen, wilden zij graag op hun eigen manier aan de slag. Bij ‘Relaties & Co’ geven zij alle relatietherapieën samen. Dat er altijd zowel een man als een vrouw bij de gesprekken aanwezig zijn, wordt door alle stellen als zeer prettig ervaren. Bij Relaties & Co. wordt gewerkt met EFT en zij geven de ‘Houd me vast training’. Voor meer informatie over de sprekers en hun werk, zie de website www.relatiesenco.nlposter3-page-001