Geef vandaag voor de kerk van morgen
De VVB (Vaste Vrijwillige Bijdrage) is de belangrijkste inkomstenpost voor de kerk.
Daarom organiseren we elk jaar in januari de Actie Kerkbalans.
We vragen aan al onze leden om aan te geven wat zijn/haar bijdrage in het komende jaar zal zijn.
Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van het digitale toezeggingsformulier op deze site.
Om de kerk in stand te houden zijn we afhankelijk van een bijdrage van iedereen!
Namens het College van Kerkrentmeesters,
Jan van Es, vvb-administrateur
vvb@deopenhof-hia.nl
Dienst op Palmzondag, 13 april 10.00 uur
Zondag 13 april – Palmzondag – krijgt een speciaal tintje: het Interkerkelijk koor “Salem” o.l.v. Dirk Zwart werkt mee aan de eredienst.
Het koor wil onderdeel van de dienst zijn en zal dan ook daarbij passende liederen zingen.
Bij sommige liederen wordt de gemeente uitgenodigd gedeelten mee te zingen.
We beginnen de dienst met een onderdeel uit het prachtige paasoratorium “Het Lam dat ons doet leven” waarvan de teksten zijn geschreven door Ria Borkent en de muziek van componist Dirk Zwart is.
Als gemeente zingt u het refrein mee.
Om een idee te krijgen van “Uw opgang naar Jeruzalem” klikt u op deze link: https://www.dirkzwart.com/images/stories/mp3/p02%20uw%20opgang%20fragment.mp3
Verder zullen er liederen gezongen worden met teksten van o.a. Huub Oosterhuis en ds. Martin de Geus; gecomponeerd door Dirk Zwart.
Van harte uitgenodigd om de dienst mee te beleven.
Cluster “Inspiratie”.
Symbolisch bloemschikken in de veertigdagentijd
Symbolisch bloemschikken in de veertigdagentijd vanuit het thema:
ALS NIEUW, Leven in het licht van Gods Koninkrijk.
Met de nadruk op HEILIG JE LEVEN. We worden opgeroepen om onze verantwoordelijkheid te nemen voor de medemens, de schepping en de samenleving. Welke keuzes maken wij?
De basisschikking:
Een halve bolvorm staat symboliek voor de AARDE. Vanaf het begin van de veertigdagentijd is het KRUIS aanwezig in de schikking. Het kruis is een directe verwijzing naar de genade van het geloof en naar de sterfelijkheid van de mens. In de periode die komt wordt het liggende kruis een staand kruis.
4e zondag in de veertigdagentijd – 30 maart 2025
Kernwoorden: Feest, verloren en gevonden, uitnodiging n.a.v. Lucas 15: 32 “Wij kunnen toch alleen maar feestvieren en blij zijn?”
De gelijkenis van de verloren zoon staat in een rijtje van drie: over honderd schapen, tien penningen en twee zonen. Het wordt steeds spannender. Bij de schapen en de penningen wordt actief gezocht naar wat verloren is, bij de zoon niet. De zoon gaat en de vader laat hem gaan. Er is wel voorgesteld om de gelijkenis van de wachtende vader te noemen. De vader wacht, actief op de uitkijk, want hij ziet de zoon al van verre komen. Deze wordt met vreugde binnengehaald. De oudste zoon, die niet blij is, blijft buitenstaan. Wie is hier nu precies verloren?
Jezus vertelt deze gelijkenissen aan de farizeeën en de Schriftgeleerden die buiten mopperen als Jezus eet met tollenaars en zondaars. Zij zijn de oudste zoon die buitenstaat, maar net zo goed als de jongste zoon die van harte welkom is bij de vader. We weten de afloop niet. De uitnodiging is er wel: kom, vier feest, wees blij, je broer is “als nieuw”.
In de schikking zien we het kruis weer iets hoger op de AARDE liggen. Rond de aardbol staan vergeet-mij-nietjes: om de zoon die wegging niet te vergeten en ook de zoon die thuisbleef. Aan de horizontale tak van het kruis is een slinger van judaspenning en wol gehangen, als teken van vreugde over dat wat gevonden is bij de schapen in het veld.
AARDE BEVOLKT DOOR SCHAPEN – BLOEMEN DIE NIEMAND VERGETEN – IEDEREEN IS GENODIGD VOOR HET FEEST.
5E ZONDAG IN DE VEERTIGDAGENTIJD – 6 APRIL 2025
Kernwoorden: struikelen, hoeksteen, oordeel n.a.v. Lucas 20:17 en Psalm 118
En weer vertelt Jezus over een gelijkenis aan de menigte. Over een wijnbouwer, die op reis gaat en de wijngaard verpacht. Dit verhaal zet de mensheid niet in een mooi licht. We willen ons kennelijk niet storen door God. Denk ook aan het verhaal van Dostojevski, over de grootinquisiteur die tegen Jezus zegt: “Waarom komt u ons storen, we hebben het allemaal op orde….”
Alles wat we zijn, hebben en kunnen, hebben we aan God te danken. Geven we Hem waar Hij recht op heeft? Alleen zo wordt ons leven nieuw.
In de schikking: De hoeksteen, de rots die het fundament kan zijn, staat centraal in de schikking. Het kruis komt rechtop te staan en de stenen, de hoekstenen, komen er omheen. Tussen de stenen komt een vaas met daarin een bloeiende tak als verwijzing naar nieuw leven.
HET STENEN FUNDAMENT – IS ALS VRUCHTBARE GROND – VOOR TAKKEN DIE VRUCHT DRAGEN.
Open huis bijeenkomst, 11 april
Vespers in de veertigdagentijd
De veertigdagentijd waarin we met elkaar toeleven naar het paasfeest is begonnen. Zoals elk jaar is er elke woensdagavond om 19.30 uur een gezamenlijk vesper van De Open Hof en De Ark, afwisselend geleid door de beide predikanten. Alle vespers zijn in De Ark.
In De Ark zijn er in deze periode quilts te zien gebaseerd op de zeven kruiswoorden van Jezus. Elke vesper staat er een quilt in de aandacht. Deze quilts zijn gemaakt door Rieteke Hoogendoorn. Voor wie vast een kijkje wil nemen
quiltkapel.nl. Het zijn korte vieringen met een lezing, gebeden, liederen en stilte. Wees welkom.
Ds. Antoinette van der Wel, dsavdwel@deopenhof-hia.nl en telefoon 06-10 81 26 31
18+ Groep, 26 maart
We treffen elkaar op 26 maart in De Ark, na de vesper. Deze keer gaan we ons verder voorbereiden op de belijdenisdienst.
Ds. Antoinette van der Wel (dsavdwel@deopenhof-hia.nl en telefoon 06-10 81 26 31)